eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Elmaradnak a műtétek - lapszemle

9354 diploma ragadt benn egyetemeken és főiskolákon. Gyanúsan olcsó étolajak jelentek meg az áruházakban.

A Magyar Idők mai számából megtudhatják, hogy tavaly 9354 diploma ragadt benn egyetemeken és főiskolákon azért, mert nem volt meg az átvételükhöz szükséges nyelvvizsga, ami növekedés az egy évvel korábbi 8500-hoz képest. Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a lapnak elmondta: sokan jelentkeznek nyelvtanfolyamokra olyanok, akiknek még hiányzik a szükséges bizonyítvány a diploma megszerzéséhez.

A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy nyáron legalább 10-15 százalékkal ugrik meg a mobil adatforgalom a Telenor távközlési szolgáltató cég adatai szerint. A Vodafone és a Magyar Telekom is ösztönzi az adatforgalmazás növekedését. A Cisco Systems adatai alapján tavaly világszerte 74 százalékkal nőtt a mobiltelefonokon forgalmazott adatmennyiség, a forgalom 55 százalékát a videók teszik ki .

A Magyar Nemzet szerint gyanúsan olcsó, cseh, ukrán, szerb és horvát gyártmányú étolajak jelentek meg az áruházakban. Szakértők azt mondják, a Magyarországon előállított termékekhez képest 100-200 forintos árkülönbséget áfacsalással lehet csak elérni. Az itthon előállított étolaj jellemzően 400-510 forint literenként, míg az említett külföldi termék között akad olyan, amit 309 forintért árulnak.

A Népszabadság értesülései szerint elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz. Az Amerikai úti intézet a harmadik legnagyobb idegsebészeti központ Európában. Évente négyezer fekvő beteget látnak el, köztük a legsúlyosabb koponyasérüléseket, valamint itt végzik a bonyolult agy- és gerincműtéteket is.

A Magyar Időknek nyilatkozott a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki szerint béremelésre fordítja az állam a minisztériumi háttérintézmények rendszerének átszervezéséből származó több milliárd forint megtakarítást. Csepreghy Nándor azt mondta: a bérek átlagosan 30, de egyes kormányhivatali ügyintézőknél akár 50-70 százalékkal emelkednek majd.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az utóbbi öt évben sokszorosára nőtt egyes fertőző betegségek esetszáma az országban. A vérhasé háromszorosára, a hepatitis A-é 12-szeresére emelkedett 2015-re, és a súlyos hasmenéssel járó Campylobacteriosis betegség is egyre gyakoribb. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a hepatitis A-járvány miatt több tízezer oltást kellett beadni a lakosságnak.

A Napi.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján azt írja, idén május végén 307 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami jelentős, több mint 20 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, amikor még 77,7 ezren kerestek új munkahelyet maguknak. A rossz hír, hogy majdnem százezren, egészen pontosan 93823-an már több mint egy éve keresnek állást, az ő számuk jóval kevésbé csökkent, mint a nagy átlag. További részletek 9 óra után az Üzleti reggeliben.

A Portfolio arról ír, hogy megbecsülte a Magyar Fejlesztési Bank a magyar cégek körében lévő finanszírozási rés nagyságát, vagyis azt a potenciális hitelfelvételi összeget, ami elutasítás vagy kedvezőtlen feltételek miatt eddig meghiúsult. Ez a rés az MFB szerint 570 milliárd forintra tehető, így a 2016. áprilisi teljes vállalati hitelállomány 9,6 százalékát éri el.

A Pénzcentrum.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy lopásnak számít az, ha egy ATM bankjegykiadó automatánál pénzt találunk és azt zsebre tesszük. A portál szerint ilyen esetben az automatán szereplő telefonszámot kell felhívni - a bank munkatársa elmondja majd, mi a teendő. Ha bankfióknál levő ATM-nél történt az eset, érdeklődhetünk a fiókban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×