Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne csak a szóbeli tájékoztatásra hagyatkozzunk szerződéskötés előtt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tavaly több mint 2500 panasz érkezett az elektronikus hírközlési szolgáltatókra. A hatóság 182 esetben szabott ki büntetést, összesen több mint 30 millió forint értékben - mondta el az InfoRádióban az NFH szóvivője.

Vermes Bella kiemelte: „tavaly összesen 2539 panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz az elektronikus hírközlési szolgáltatásokról. A kifogások legtöbbször a televízió, telefon- vagy internetszolgáltatók ügyfélszolgálatára, panaszkezelésre vagy megtévesztő tájékoztatásra érkeztek.”

A legjellemzőbb kifogások a szolgáltatók ügyfélszolgálatára, panaszkezelésére, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújára vonatkoztak – fűzte hozzá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

„Panaszkezelés és ügyfélszolgálat felkeresése során a leggyakoribb szabálysértés az volt, hogy a panaszra nem, vagy késve, vagy nem érdemben válaszoltak. A telefonos eléréssel rendelkező ügyfélszolgálatokra az öt percen belüli élőhangos bejelentkezés elmaradására vagy elérhetetlenségére tettek panaszt. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közül a legjellemzőbb kifogás az volt, hogy a fogyasztók a szerződéskötéseik során kizárólag az elektronikus hírközlési szolgáltatók képviselői által elmondottakra hagyatkoztak, és nem tekintették meg az egyedi előfizetői szerződést, nem érdeklődtek a részletszabályokról, aztán az első számla kézhezvétele során szembesültek olyan jelentős információkkal, amelyek ismeretében nem döntöttek volna a szerződés megkötése mellett.” Az elhangzottakról tehát mindig érdemes tovább tájékozódni – hívta fel a figyelmet Vermes Bella.

A fogyasztóvédelmi hatóság 31 esetben kötelezett jogszerű gyakorlatra, 182 alkalommal bírságot is kiszabott, összesen több mint 30 millió forint értékben – tájékoztatott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A tendenciáról Vermes Bella azt mondta, a telekommunikációs szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokra 2015-ben érkezett panaszok száma a korábbi évhez képest 5 százalékos csökkenést mutat.