eur:
388.83
usd:
361.83
bux:
68611.62
2024. május 8. szerda Mihály

Sokan nem tartják be az orvos utasításait - lapszemle

Az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Honvédkórházban – tudta meg a Magyar Idők. Már csak a klíma beszerelését végző szakember igazolásával vásárolhatunk klímaberendezést – emlékeztet a Népszabadság.

Az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Honvédkórházban – tudta meg a Magyar Idők, amely szerint az ellátására a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján van lehetőség. Dezső Tamás hadtörténész - akinek a közvetítésével az első tárgyalások folytak a kurd katonák budapesti ellátásáról - a lapnak elmondta: 2014 óta "bizonyos rendszerességgel" érkeznek a fővárosi kórházba sebesült kurd harcosok.

Románia minden eddiginél határozottabb lépést tett abba az irányba, hogy számos uniós tagállamhoz – közöttük Magyarországhoz – hasonlóan betiltsa a ciántechnológiát – írja a Magyar Nemzet. Amennyiben a bukaresti környezetvédelmi minisztérium álláspontját a kormány is felkarolja, Erdélyben véglegesen elhárul a környezetromboló bányászati tevékenység veszélye.

Már csak a klíma beszerelését végző szakember igazolásával vásárolhatunk klímaberendezést – emlékeztet a Népszabadság. A bürokratizált rendszerben azonban nem egyszerű szerelőt találni: kevés az ember, és aki nyárra klímát akart beszereltetni, az ha most kap észbe, már elkésett.

A krónikus betegek fele nem tartja be az orvosa utasításait, vagy nem is váltják ki, illetve nem előírás szerint szedik a gyógyszert – derült ki egy friss magyar kutatásból, amelyet a Magyar Idők közöl. Ennek komoly következményei lehetnek: az unió gyógyszerészeti szervezetének tanulmánya szerint a gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása, a betegek együttműködésének hiánya évente kétszázezer ember halálát is okozhatja az unióban.

Kétszeresére növeli a kormányzat a három és 12 év közötti gyermekek után igénybe vehető gyermekápolási táppénz napjainak számát – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. A tervezet szerint a jövőben a három és hat év közötti gyermekek otthoni ápolása és kórházi kezelése esetén mindkét szülőnek fejenként negyvenkettő, egyedülálló szülőnek nyolcvannégy naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz.

Többször is próbáltak bejutni a védőnők annak a családnak a gyöngyösi otthonába, ahol múlt héten éhen halt egy csontsoványra fogyott másfél éves kislány. A Népszabadság szerint ezt a problémát jelezték is, azonban a polgármester úgy véli: nem megfelelő a jelzőrendszer. A lap úgy tudja: a gyerekekhez rendszeresen jártak a nagyszülők is, akik hivatásos nevelőszülőként dolgoztak.

Gazdasági lapszemle

Az Egyesült Államok jegybankja az év eleji piaci pánik és a gyengébb makrogazdasági adatok miatt átmeneti megfutamodásra kényszerült kamatemelési ciklusának folytatásában – írja a Portfolió. A piac szerint egyre nő az esély, hogy a Fed által vártnál kevesebb, egyetlen kamatemelés lesz idén. Az inflációs adatok ellentmondásosak, egyelőre nincs szó túlzott árnyomásról, a növekedés azonban érezhetően lelassult az idei első negyedévben, ráadásul a munkaerőpiaccal kapcsolatos korábbi optimizmus is némileg alábbhagyott.

Válogatott sértésekkel ostorozta az elmúlt években az EU-t, ezen belül a brüsszeli bürokratákat Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója, ám most mégis azok mellé állt, akik bent akarják tartani Nagy-Britanniát az unióban. A napi.hu szerint rettentő kampányra készül az britek meggyőzése érdekében.

Autó, lakás, vagy kutya - ma már szinte mindent megoszthatunk másokkal. Rohamosan terjednek a közösségi gazdaság elvére építő vállalkozások, amelyek szépen lassan teljesen átalakítják a mindennapokat. A Pénzcentrum azt latolgatja, milyen hatásai lehetnek ennek hosszú távon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×