INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

inforádió

belföld

unicef-kampány

erőszak

Az apa vagy az anya erőszakosabb a családban?

Infostart / InfoRádió

Rossz üzenete van az Unicef kampányának - mondta az InfoRádiónak Léder László pszichológus. A szakember szerint a családon belüli erőszak nem köthető nemhez.

Az az üzenet, hogy „apa veri a családot”, tarthatatlan és nem védhető – jelentette ki Léder László. A pszichológus hozzátette, van egy öröklött közvélekedés, ami slágerszerűen megjelenik a közbeszédben, de ez pszichológiailag nem bizonyítható. A nemzetközi kutatások egyértelműen megkérdőjelezik azt, hogy a családon belüli erőszak köthető nemhez, tehát ez káros és fals üzenet.

Léder László megerősítette, hogy a lelki terror bár nem mérhető, mély nyomot hagy a gyerekekben.

„Ez általában csak hosszú idő után a segítőnél jelenik meg. Sokszor az érintettek sem fogalmazzák meg. Sok formája van: a legegyszerűbb a megalázás, a lélektani sarokba szorítás, az értékek megkérdőjelezése, ezek gyakoribbak is, mint a fizikai erőszak, sőt sokszor az mindezek következménye, összefonódnak” - mondta a pszichológus.

„Sokszor ez munkahelyi probléma is, sok a kiszolgáltatott ember, aki megéli, hogy terrorizálják. Ennek vannak fokozatai: elveszik a szabad döntési jogát, kiszolgáltatott helyzetbe hozzák, esetleg zsarolják, folyamatosan negatív színben tüntetik fel” - sorolta Léder László.

A rossz kampány is arra lehet tanulság, hogy muszáj tudomásul vennünk, hogy ez nem férfi és nő kérdése, hanem személyiségé. A sztereotípiák szerint a férfi erőszakosabb, a lelki terrort pedig a nők alkalmazzák inkább, mindkettő fals elképzelés – hangsúlyozta a pszichológus.

Nem apaellenes az Unicef kampánya - véli a Beszélj róla! portál alapítója. A portált azért hozták létre, hogy őszintén beszéljenek a gyermekkori szexuális abúzusról. Pócs Balázs az InfoRádiónak elmondta: a nemzetközi statisztikák szerint is a gyermekkori szexuális erőszak elkövetői többségükben férfiak.

Az UNICEF a napokban jelentette meg provokatív kampányfilmjét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy mit tegyen egy gyerek, ha történetesen édesapja bántalmazná őt. A videóval kapcsolatban Gombos Bernadett gyermekpszichológus és Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület vezetője is megszólalt. Valamennyi interjút megtalálnak cikkünk mellékletében. 

Kapcsolódó hang

Az apa vagy az anya erőszakosabb a családban?
 
Az apák is kiakadtak az UNICEF reklámfilmjén
 
A pszichológust is felháborította az UNICEF-kampányfilm
 
Nem diszkriminatívnak, hanem provokatívnak szánta a kampányfilmjét az UNICEF
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018