eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Össztűz az MNB-alapítványokra

A vs.hu hírportál kiadója, a New Wave Production Kft. szerint a jegybank alapítványaitól kapott pénzt a médiában - jelentőségüköz képest - alulreprezentált témák közszolgálati bemutatására használták fel. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azonban feljelentést tesz a kiadó félmilliárdos támogatása miatt.

A hosszas jogi vitát követően, a Kúria döntése nyomán péntek délután tette nyilvánossá honlapján a Magyar Nemzeti Bank, a jegybankhoz tartozó, közpénzből működtetett Pallas Athéné alapítványok pályázati adatait.

A dokumentumok alapján a vs.hu-t és mára az Origót is kiadó társaság - az eddig nem cáfolt lapértesülések szerint Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető New Wave Kft. - összesen több mint fél milliárd forintnyi támogatást kapott.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szombaton közleményben jelentette be, hogy a támogatás nyomán, hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz, emellett a párt felszólította Szemerey Tamást, hogy fizesse vissza a több mint fél milliárd forintot.

A New Wave Production Kft. közleményben reagált, amely szerint a támogatásokat a társaság a "Magyarország 2015" program megvalósítására kapta, amelynek célja az volt, hogy a médiában elhanyagolt, vagy a jelentőségükhöz képest alulreprezentált témákra megfelelő formában hívják fel a közvélemény figyelmét, az ilyen minőségű és mennyiségű közszolgálati tartalom finanszírozása pedig pusztán reklámbevételekből nem lehetséges.

A vs.hu főszerkesztője a Kreatív.hu-nak nyilatkozva úgy látta, hogy a támogatásban nincs semmi szégyellnivaló és kitért arra is, hogy a pályázatokról a szerkesztőség többsége nem tudott. A támogatott projektekről csak az érintett újságírók egy része tudott, közölték szintén a hétvégén a portál szerzői, majd arra kérték kiadójukat, hogy a jövőben kezelje átláthatóbban a támogatásokat.

Emellett azonban más is kiderült a jegybanki alapítványok dokumentumaiból. A hvg.hu írta meg, hogy a szintén Szemerey Tamáshoz köthető BanKonzult Kft-től öt jegybanki alapítvány is megvette havi 750 ezer forintért a "Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek" című jelentést.

Az Index pedig arról írt, hogy többszörösen túlárazva fordíttatták le a Matolcsy Györgyről szóló, korábbi titkárnője által írt Sakk és póker című könyvet ukrán, román, cseh és lengyel nyelvre, ám ezt a kötet kiadója, a Kairosz tagadta, állítva, hogy a szerződés nem csak a fordítást, hanem az idegen nyelvű kötetek lektorálását, kiadását és terjesztését is tartalmazta.

A jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa szombati közleményében visszautasította a vagyon elherdálásáról szóló vádakat és aláhúzta, hogy alapítványi pénz nem tűnt el, sőt a Pallas Athéné alapítványok növelték vagyonukat. Az MSZP-s Tóbiás József hétvégi sajtótájékoztatóján mégis úgy vélte, hogy semmi szükség nem volt a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira és meg kellene szüntetni őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×