eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

A Vatikánban is kiemelt készültség van - a nap hírei

Tizenkét olaszt és külföldit keresztelt meg Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában, ahol este kezdődött a nagyszombati virrasztás. A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség.

Azonosították a harmadik brüsszeli repülőtéri robbantót. A rendőrség Faycal Cheffou néven említi a gyanúsítottat, akit már a merénylet utáni nyomozás részeként pénteken őrizetbe vettek. Két társa önmagát is felrobbantotta a keddi merényletben. Közben a helyi hatóságok közölték: kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, mert a megrongálódott épület helyreállítása tovább tart a tervezettnél. A hatóságok kérésére, biztonsági megfontolásokból lemondták vasárnapra tervezett brüsszeli demonstrációt a szervezők. A megmozdulást a keddi merényletek áldozatainak emlékére rendezték volna.

Újabb támadások veszélyére figyelmeztet a német igazságügy-miniszter. Heiko Maas egy lapinterjúban azt mondta: Németország is a lehetséges célpontok között van. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hatóságok mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a támadásokat és megvédjék az embereket.

Az amerikai elnök szerint az iszlám szélsőségeseknek segít az, aki kollektíven megbélyegzi a muzulmánokat. Barack Obama hétvégi televíziós nyilatkozatában fontosnak nevezte az amerikai muzulmán közösségek szerepét az Egyesült Államokban. Elismerte, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet a civilizált világ egészére fenyegetést jelent, de azt is hangsúlyozta: a terroristák kudarcot vallanak majd.

Megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévő Idomeniből a görög rendőrség. A hivatalos adatok szerint jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma. Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 menekültet vittek el eddig a hatóságok által kialakított befogadóközpontba. Az elutazás önkéntes. Idomeniben jelenleg több mint 11 ezer migráns van.

Tizenkét olaszt és külföldit keresztelt meg Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában, ahol este kezdődött a nagyszombati virrasztás. A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrizték.

A feltámadás fényében mindenki felelős egymásért, népéért és a teremtett világért - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Húsvét vigíliáján. Erdő Péter a Szent István-bazilikában. szentbeszédében hangsúlyozta: húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad. Úgy fogalmazott: az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet.

A büntetőeljárási szabályok módosítását tartja szükségesnek az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta: a testület gyűjti a nemzetközi példákat, hogy minél gyorsabb eljárást biztosító, de jogsérelmet nem eredményező törvény születhessen. Új büntetőeljárási törvény nélkül egy ponton túl nem javítható a bíróságok teljesítménye.

Egyre több beadványt kap az alapvető jogok biztosának hivatala. Két év alatt a duplájára, havi ezerre nőtt a panaszok száma - írja a Magyar Idők. A lap a Székely László ombudsman hivatala által közölt adatok alapján arról ír: tavaly a legtöbbször közérdekű beadvány került a szervezet elé. Az élmezőnyben kaptak helyet a büntető igazságszolgáltatás elleni beadványok, de szintén újdonság az idegenrendészeti téma előretörése.

Továbbra is az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését szorgalmazza az MSZP a jelenlegi 27-ről. Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő arról beszélt: ilyen mértékű élelmiszeradó sehol sincs Európában. A Fidesz úgy reagált: a szocialisták kormányzásuk alatt sorra emelték a munkát, az élelmiszereket, a családokat terhelő adókat.

Megkezdődött a 170. balatoni hajózási szezon. A siófoki rendezvényen átadták a város nevét viselő felújított katamaránt. Bóka István balatonfüredi polgármester arról beszélt: a csaknem 300 milliárd forintos Balaton-fejlesztési programmal rendkívüli lehetőséget kapott a régió a megújulásra.

Lezuhant egy kisrepülőgép a Pest megyei Dány közelében, a gépen tartózkodó két férfi a helyszínen életét vesztette. Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője azt mondta: a gép péntek délután szállt fel Gödöllőről, hogy gyakorlórepülést végezzen. A légi járművet szombat reggel találták meg a Magyar Honvédség Kutató-mentő szolgálata segítségével, a baleset okát még vizsgálják a hatóságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×