eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

MSZP: követeljük a köztársaságot, a népszavazást!

Az MSZP a köztársaságot, a nép jogát a népszavazáshoz, a közpénzből fenntartott média függetlenségét és "az ottani szégyenteljes cenzúra eltörlését" követelte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti, Alkotmány utcai épülete előtt tartott keddi tüntetésen.

Nyakó István, az MSZP politikusa azt mondta: "követelni jöttünk és nem ünnepelni". Felidézte: 1848. március 15-én Budapest népe sem ünnepelni ment az utcákra, hanem követelni a köztársaságot, polgárjogokat, a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.

Az ellenzéki politikus összefogásra hívta fel a megjelenteket, hogy kiharcolják "a nép szavazásának a szabadságát", a népszavazást a vasárnapi zárva tartás eltörléséről. Amikor a Kúria dönt a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás ügyében, "itt fogjuk várni az NVI előtt a döntést és sokan leszünk" - mondta.

Nyakó István - aki sikertelenül próbált népszavazási kezdeményezést benyújtani a vasárnapi zárva tartás ügyében - utalt arra, hogy folyamatban van a földügyben kezdeményezett népszavazási kérdésük aláírásgyűjtése és arra kért mindenkit, ha lesz népszavazás, menjenek el és voksoljanak.

A politikus nagy tapsot kért a résztvevőktől a független magyar sajtónak, ez - mint mondta - ma a demokraták "utolsó védőbástyája", amely leleplezi az Orbán-kormány visszásságait.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettese szerint a kormány sárba tiporja Magyarország polgárainak szabadságjogait. Közölte: a kormányfő a Múzeumkertben kedd délelőtt beszélt a magyar szabadságról, miközben "semmit nem jelent neki ez a két szó, mindent megtesz azért, hogy ez ne létezzen".

Úgy fogalmazott: hogy beszélhet a magyar szabadságról, aki 300 ezer milliárd forint magánnyugdíjpénzt lopatott el az embereivel, 80 milliárd közpénzből vásárol magának lakájmédiát, tönkreteszi a magyar oktatást, egészségügyet, akinek az a célja, hogy oktatás helyett agymosás folyjék az iskolákban? Hogy beszélhet magyar szabadságról az, aki arra a hírre, hogy az NVI-ben verőemberek akadályozzák meg magyar állampolgárok népszavazási kezdeményezését, annyit mond, hogy méltatlan? - tette fel a kérdést a politikus.

Közölte, "aki azt gondolja, az oktatási rendszer hibái hibák, az tévedésben van", mert tudatosan építik le az oktatást és hoznak létre egy olyan rendszert, ahol csak a kiválasztottak gyermekei kerülhetnek egyetemre. Hozzátette: ha összeomlott a római birodalom, a Szovjetunió, "akkor ők is össze tudnak és össze is fognak, ebben biztos vagyok".

Totyik Tamás tanár beszédében azt mondta: a márciusi ifjak legfontosabb üzenete a testvériség volt és ha ma nem tudnak összefogni és "karöltve harcolni a végletekig megosztott magyar társadalom érdekeiben", akkor a hatalom bármit megtehet velünk és gyermekeinkkel is. Szólt arról is: minden pedagógus nagyon büszke, hogy a szülők és gyerekek tiltakoznak a rendszer ellen. A pedagógusok azt érzik, hogy nemcsak a tábla van a hátuk mögött, hanem az ifjúság és a szülők is - jegyezte meg. Hozzátette: nem szeretnének alattvalókat nevelni, azt szeretnék, ha szabad, gondolkodó, a saját sorsukról dönteni képes fiatalokat engedhetnének ki az iskolákból.

Görög Ákos 17 éves gimnazista iskolai tapasztalatairól beszélt a tömeg előtt a Mit kíván a magyar nemzet? címmel megrendezett tüntetésen.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról szólt, az embereknek elegük van az önző, öntelt politikából, és "abból, hogy gyengeelméjűnek, debilnek néznek bennünket". Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címezve azt mondta, megérti, hogy "a kerítésen fennakadt szír kisgyerekkel könnyű eltakarni rohadó iskoláinkat és rohadó kórházainkat". De - tette hozzá - a valódi kérdés az, hogy a miniszter érez-e bármilyen lelkifurdalást a magyar gyerekekért, akiket az elmúlt években kitaszított az iskolákból, elvette tőlük a tudást, érez-e lelkifurdalást a gimnazisták miatt, akiknek "az orra előtt csapta be az egyetem kapuját", és az általános iskolások miatt, akik szorongva mennek iskolába, mert nem tudják "a központilag megtaníthatatlanra és magtanulhatatlanra varázsolt" alaptantervet.

A politikus közölte: az 1848-ban a függetlenségükért harcoló márciusi ifjakat az oroszok segítségével verték le, 1956-ban a szovjetekkel verették le a magyarokat, ma pedig "a putyinista Orbán-kormány" tesz meg mindent azért, hogy a magyarok szabadság és függetlenség iránti vágya ne teljesülhessen. Ma Orbán annak a Putyinnak lesi minden kívánságát és hajbókol előtte, akiről tudjuk, hogy minden nap Európa gyengítésén ügyködik - mondta.

A budapesti elnök is beszélt az NVI székházában február 23-án történtekről. Azt mondta, "mélyen gyáva és hitvány politikai rendszer" az, ahol "az újra és újra feltörni próbáló demokráciák előtt az utat kopaszokkal torlaszolják el". Hozzátette: a kormány a kétharmados többséget csak kamu- és bizniszpártok segítségével tudta megszerezni, "ellopták a kétharmadot és új törvényt alkotva ellopták Budapestet is", de "mindenért meg fognak fizetni".

Az NVI épülete előtt a színpadon kockás zászlók voltak, az úttestet és a járdát elfoglaló tömegben az MSZP zászlóit tartották a magasba. A rendezvény végén Nyakó István jelezte: csatlakozik a tanárok tüntetéséhez és erre biztatta a jelenlévőket is.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×