Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Görögországba autózás előtt tájékozódjon!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Görögországba közúton utazó, onnan hazainduló magyarokat közlekedési nehézségekre figyelmeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.

A honlapjukon hétfőn közzétett tájékoztatásban azt írták: a Görögországból közúton hazautazók és oda indulók jelenleg használhatják a görög-bolgár határátkelőket, a görög-macedón Evzoni határátkelőn viszont a folyamatos átkelés még nem biztosított.

Változatlanul fontos, hogy elindulás előtt az utazók feltétlenül tájékozódjanak a macedón, görög és bolgár útviszonyokról, alternatív határátkelőhelyekről, mert a határ- és úttorlaszok felállítása bizonytalan időközönként és helyeken történik, amit a konzuli szolgálat igyekszik folyamatosan követni. Nagyobb sorok kialakulása esetén a görög oldalon a hatóságok azonnal rendőri járőrszolgálatot kezdenek működtetni. Indokolt veszélyhelyzetben a rendőrjárőröktől is lehet segítséget kérni.

Javasolt alternatív határátkelő a görög-macedón szakaszon a Niki-Metzitlija határátkelő (Evzonitól nyugati irányban), amely a macedóniai Bitola városhoz van közel, ahonnét mintegy 120 kilométeres kerülővel vissza lehet térni az E75-ös nemzetközi útra Magyarország felé.

Egy másik lehetőség Evzonitól keletre a Doirani-Mrdaja határátkelő, amely viszont csak reggel 6 és este 10 óra között van nyitva, leginkább a kishatárforgalom számára. A konzuli szolgálat tapasztalatai szerint azonban személyautóval közlekedőket - turistákat - is átengednek. Ennél az átkelőnél néhány esetben gondot jelentett korábban az átkelés digitális személyi igazolvánnyal, így a legbiztosabb, ha az utazóknál van útlevél is.

A görög-bolgár határon és annak körzetében mindkét országban az aktuális helyzet enyhülni látszik. A bolgár útlezárók visszavonultak, a határok átjárhatók, de a feszültség továbbra is fennáll - írta a KKM konzuli szolgálata.