Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Giccsadót fizethet, aki hupikék házat épít Óbudán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A főépítész jóváhagyását is meg kell szerezni a 3. kerületben annak, aki építkezni szeretne a jövőben. Ha valaki olyan házat épít, amely nem felel meg a kerületi szabályoknak, akár fél millió forint adót is fizethet - mondta Massányi Katalin, Óbuda-Békásmegyer főépítésze az InfoRádiónak.

"Óbuda-Békásmegyer városrendezési és építési szabályzata meghatározott nagyon sok olyan előírást, amit eddig be kellett tartani. Most az új előírásoknak megfelelően ezek az előírások figyelmen kívül hagyhatók. De mi továbbra is azt szeretnénk, hogy ennek ellenére vegyék figyelembe őket" - mondat Massányi Katalin, Óbuda-Békásmegyer főépítésze az InfoRádiónak.

Hozzátette: aki most kezd építkezni, annak egyelőre nem kell tennie semmit, de ha bevezetésre kerül a települési adó, akkor az önkéntes adóbevalláshoz mellékelnie kell egy főépítészi véleményt, ami igazolja, hogy a tervezés szakaszában a tervek, a megvalósulás szakaszában pedig a megvalósult épület megfelel a követelményeknek, vagyis betartja a helyi előírásokat.

"A képviselőtestület egy települési adó bevezetését fogadta el, amelynek részletesen leírtuk a jogszabályi hátterét. A kerület és a képviselőtestület egyetértett azzal, hogy szükség van valamilyen korlátozó eszközre, amivel a nem megfelelő építkezőket visszafogjuk" - mutatott rá a főépítész.

Mint mondta, a színezésre vonatkozó előírásokat innentől kezdve ezekben a lakóépületekben nem kell betartani. Ha például valaki úgy dönt, hogy hupikékre festi a házát, megteheti.

"De továbbra is szeretnénk, ha betartanák azokat az előírásokat, miszerint jellemzően a pasztellszínek, a vörös árnyalatai és más halvány színek vonatkoznak a hegyvidéki lakóterületekre vagy Békásmegyer-Ófalura. Nem szeretnénk, hogy egy hupikék épület megbontsa az utcaképet" - hangsúlyozta Massányi Katalin.

A tervezet szerint évente félmillió forint lesz a települési adó, és akinek úgy épül meg a háza, hogy nem felel meg az előírásoknak, egészen addig kell fizetnie, míg meg nem kapja hozzá a főépítészi jóváhagyást.

"Nem elsősorban a plusz önkormányzati bevétel a cél, hanem az, hogy továbbra is jogkövető magatartást tanúsítsanak az építők, az építtetők és a tulajdonosok" - fogalmazott Óbuda-Békásmegyer főépítésze.

Hanganyag: Sipos Ildikó