eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Korrekciót kér a Külügyminisztérium a New York Times-tól - lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: korrekciót kér az amerikai The New York Times-tól a magyar Külügyminisztérium. A Népszabadság arról ír, hogy egy szakszervezeti vezető szerint pénzhiány miatt nincs a BKV járműveinek többségén téli gumi. A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy bár idén januártól emelkedik a nyugdíj összege, jövedelem-kiegészítésként így is sokan próbálnak meg a nyugdíj mellett munkát vállalni.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: korrekciót kér az amerikai The New York Times-tól a magyar Külügyminisztérium. A tárca illetékesei érintettként kívánnak megszólalni, mert véleményük szerint a lap tévesen állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír menekült nővel szemben. A Külügyminisztériumnak a Belügyminisztérium - mint a büntetés-végrehajtás felügyelőszerve - javasolta a lépést.

A Népszabadság arról ír, hogy egy szakszervezeti vezető szerint pénzhiány miatt nincs a BKV járműveinek többségén téli gumi. A lapnak a vállalat vezérigazgatója ugyanakkor azt mondta: egyetlen jármű sem közlekedik nyári gumikkal, a BKV a hegyvidéki járatait téli gumikkal látta el, a többi vonalon négy évszakos abroncsokat használnak a járműveken. Hozzátette: nem minden típusra gyártanak téli szettet, ráadásul egyetlen csuklós busz téli gumi készlete 800-900 ezer forintba kerül.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: bár az utóbbi két évtizedben a férfiaknál 43, a nőknél 32 százalékkal csökkent a halálozások abszolút száma, de az adatok így is sokkal rosszabbak, mint Nyugat-Európában. A legveszélyeztetettebb az ötvenes éveiben járó korosztály.

A Magyar Idők arról ír, hogy minden korábbinál több alkalommal fordult a hatóságokhoz az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet 171 feljelentést, hatósági bejelentést tett 2015-ben, ami az előző évekhez képest növekvő tendenciát mutat. A jelzéseket leginkább pártok, pártalapítványok, egyetemek, kórházak és köztulajdonban lévő gazdasági társaságok gyanús ügyei miatt fogalmazta meg az ÁSZ, de a közbeszerzéseknél is súlyos hiányosságokat tártak fel a számvevők.

A Népszabadság úgy értesült: Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterre bízza a BKV-finanszírozási vita rendezését, a tárcavezető tárgyalhat majd Tarlós István főpolgármesterrel. A lap szerint várhatóan a BKK korábbi vezérigazgatója, Vitézy Dávid is segíti majd a felek munkáját.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: a skandináv modellt követve előbb 100-150 ezer embert, majd 10-15 éves távlatban további, akár félmilliós tömeget is átterelne a kormány az államiból a versenyszférába. A lap szerint kérdéses, hol lehetne nélkülözni ennyi embert akkor, amikor a hivatásos állomány, a közalkalmazottak körében és sok állami cégnél is inkább munkaerőhiány van, mint felesleg.

A Napi.hu összeállítása szerint csak a jéghegy csúcsa a BKV támogatása miatt kirobbant háború, a helyközi tömegközlekedés leállítása. Az elmúlt években ugyanis drasztikusan csökkent a főváros büdzséje, főként a központi költségvetésből származó bevételek visszaesése miatt.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy bár idén januártól emelkedik a nyugdíj összege, jövedelem-kiegészítésként így is sokan próbálnak meg a nyugdíj mellett munkát vállalni, annak ellenére, hogy idősebb korban már kevesebb a lehetőség, ráadásul az erre vonatkozó a jogszabályok között sem könnyű eligazodni. Az online gazdasági portál összeszedte a legfontosabb információkat, amit érdemes tudni a nyugdíj melletti munkavállalásról.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×