eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Tóbiás: közös regisztrációs és kitoloncolási rendszer kell

A Magyar Szocialista Párt elnöke szerint közös regisztrációs rendszer és kitoloncolási szabály kell az Európai Unióban a menekült válság kezeléséhez. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában egyszeri megállapodásként elfogadhatónak nevezte a menekült kvóta elfogadását, de ennek automatizmussá válását elutasította.

 A menekültválságban magára maradhat Magyarország az Európai Unióval való szembenállása miatt - mondta az MSZP elnöke. Tóbiás József szerint nem tagállamoknak, hanem a közösség összes országának együtt kellene működnie. A déli határzárat pedig nem tarja jónak, ugyanis a menekülteket most nem Magyarországon, hanem másutt lehet látni.

"Van egy Európát érintő kihívás, és arra én nem nagyon lennék büszke, hogy én ma nem látom, attól még az van!"

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kormánynak Dublin 3 szerződést felfüggesztését kellett volna kérnie.

"A mennyiség és az intenzitás lett olyan gyors, hogy a Dublin 3-at fel kell függeszteni és ideiglenes szabályokat kellene létrehozni, utána közös határvédelmet kellene szervezni. Ma azt gondolja bárki, amúgy hagyjuk is, hogy a kerítés előtt és után mennyien jöttek be, mert ugyanannyian, hogy a kerítés lényegét a szögesdrót adja? Nem, az a nyolc-tízezer ember, aki naponta ott áll. Ha a legelején azt mondtuk volna, hogy a technikai határzár élő határvédelemmel, technikai eszközök bevonásával zajlik, és ebben Európának közös az érdeke, tehát támogassa azt Magyarországon, hogy a schengeni határt tudja ilyen módon védeni, akkor ugyanitt tartanánk."

A szocialista képviselő hozzátette: közös regisztrációs rendszer és kitoloncolási szabály kell. Tóbiás József egyszeri megállapodásként elfogadhatónak nevezte a menekült kvóta elfogadását, de ennek automatizmussá válását elutasította.
 
"Van egy közös határvédelem, regisztrációs, elosztási és finanszírozási rendszer, ami most nincs. Ezt kellene a kerítés helyett erővel tolni és képviselni. Néha úgy éreztem, hogy a nemzetközi térben lévő kancellárok, miniszterelnökök azért megfogalmazták, sőt mintha a magyar miniszterelnök is mondott volna hasonlót, csak nem volt bátorsága kiállni, hogy az együttműködés erősebb lesz, mint a szembenállás. Azt követően világos, hogy mindenkit, aki oltalomra jogosult, az befogadja Európa, és mindenkit, aki csak gazdasági vagy egyéb szándékokkal kíván Európába bejutni, azt kitoloncolja. Erről sem beszélünk, hogy közös kitoloncolási szabálynak kéne lennie. Az nem jó, hogy ma a külső határon élő nemzetek azt kell megéljék, ha a Dublin 3 érvényben marad, hogy több tízezer ember is kerülhetne az országba. Ezért mondjuk azt, hogy a legelső lépés a Dublin 3 felfüggesztése" - jelentette ki az MSZP elnöke.

"Ahol a magyar kormányfő azt mondta egy nyugat-balkáni konferencián, hogy megfigyelőként van jelen, mert Magyarországot ez nem érinti... Szerintem fog érinteni, ahogy most is érint. Minden idő, ami arról szól, hogy pártpolitikai vitákat folytatunk a kérdésről, miközben nem úgy kellene a védelem látszatát kelteni, hogy az egy kommunikáció, hanem valóságos védelmet kellene megszervezni, ami közösen megy. Örülnék, ha a magyar miniszterelnök a német, a spanyol, a bajor kollégájának arról beszélne, hogy már értjük, közösen szeretnénk csinálni, ti mit tesztek ezért, mert nekünk van javaslatunk. A parlamentben nem arról vitatkoztunk, hogyan ítéljük el Brüsszelt, hanem arról, hogy melyik lenne a legjobb megoldás, ami a nemzetünk, a polgáraink és vele együtt minden európai biztonságát garantálja. Ha ez elindulna, nagyon hamar születne döntés" - hangsúlyozta Tóbiás József.

Hanganyag: Exterde Tibor, Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×