Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Középiskolások visznek vacsorát hajléktalan embereknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaszig közlekedő teajárata, amely minden este szendvicset és forró teát visz a főváros budai oldalán utcán élő hajléktalan embereknek. Az ételt önkéntes középiskolás diákok készítik, és a velük érkező szociális munkások jelenlétében ők is osztják ki a helyszínen.

Megkezdte működését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fővárosi teajárata, mely a hét minden napján este 19 órakor érkezik megszokott helyére, a Bartók Béla út és Vasút utca sarkán a Szent Gellért templomnál. A kisbuszt mozgó orvosi rendelő kíséri, ezen a taj kártya nélkül érkező betegeket is ellátják a Szeretetszolgálat önkéntes orvosai.

Az első este új és visszajáró vendégek is megjelentek a teajáratnál, hiszen sok hajléktalan ember számára ez jelenti az egyetlen fix étkezési lehetőséget. A korábbi években rendszerint 50-70 fő kereste fel a Máltai Szeretetszolgálat járművét, az önkéntesek azonban minden nap legalább száz vendégre számítanak, így az átlagos napokon repetázásra is van lehetőség. A szendvicseket középiskolás önkéntesek készítik, és a legtöbb napon ők is osztják ki a hajléktalan emberek között - olvasható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleményében..

A Szeretetszolgálat teajárata az iskolai közösségi szolgálat legkedveltebb helyszínei közé tartozik. A túljelentkezés miatt egy fiatal évente csak egyszer kerül sorra a teaosztó helyen, A középiskolások közt nagy számban vannak visszatérő önkéntesek is, akik azt követően is visszajárnak, hogy már előírt 50 órás szolgálatot. 2014-ben 1100-nál is több fiatal vett részt a Máltai Szeretetszolgálat különböző intézményeiben szervezett programokon.

A teajáraton persze nemcsak középiskolás diákok, hanem az utcai gondozószolgálat szociális munkásai is jelen vannak. Õk olyan hajléktalan emberekkel kerülnek így kapcsolatba, akik egyébként nem keresik fel az intézményeket, személyes kapcsolattartással azonban sok esetben őket is sikerül rábírni, hogy éljenek a szállók és más intézmények adta lehetőségekkel.