eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Koraszülöttek világnapja - A szülőknek első perctől a gyermekük mellett a helyük

Minden tizedik kisbaba koraszülöttként jön világra - mondta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Koraszülött Intenzív osztályának vezetője az InfoRádióban. Nádor Csaba annak kapcsán beszélt erről, hogy ma van a koraszülöttek világnapja.

"Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, évek óta 9-9,5 százalék a koraszülöttek aránya, ez azt jelenti, hogy minden évben nyolcezer új koraszülött babával számolhatunk. Ha lefordítjuk, Magyarország tízmillió honfitársából egymillió koraszülöttként kezdte az életét" - magyarázta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Koraszülött Intenzív osztályának vezetője.

Nádor Csaba elmondta: "nagyon fontos az első néhány óra és nap is, ebben kiemelt fontosságú az, hogy milyen volt a terhesgondozás, tehát pocakon belül mit kapott, és az, hogy mennyi időre és milyen súllyal született. Minél kisebb egy baba, tehát ha például egy kiló alatti, olyan időpontban születik meg, amikor a szerveknek az a feladatuk, hogy érjenek. Tehát a koraszülött éretlen ideg-, légző-, keringési, táplálkozási rendszerrel jön a világra, ami azt jelenti, hogy minden olyan hatás, ami pocakon kívül éri, az károsíthatja. Annál gyakoribb és súlyosabb a károsodás, minél kisebb valaki, amikor megszületik."

"Magyarországon huszonegy olyan koraszülött-intenzív osztály van, ahol az egy kiló alatti babákat is el tudják látni, ezeknek a technikai felkészültsége megfelelő, amiben viszont nagy hiány van, az a szakszemélyzet. Azt szoktam mondani, körülbelül kétszer annyi nővér kellene, akiknek kétszer annyi fizetést kellene adni, hogy a szakmában is maradjanak. Gyerekcipőben jár a családbarát ellátás szemlélete is, az apukáknak és az édesanyáknak a gyermekük mellett a helyük az első perctől kezdve. Ennek a fontosságának a felhívására alapítottunk egy egyesületet, aminek az a neve, hogy Melletted a helyem, amelyben szülész-nőgyógyászok, újszülöttekkel foglalkozó orvosok, nővérkék, védőnők dolgoznak azért, hogy a koraszülöttek egészségesen maradjanak életben" - jelezte a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Koraszülött Intenzív osztályának vezetője.

"A koraszülések harmadát rossz szociális helyzet, fertőzések okozzák, a másik harmadát olyan betegségek, amelyek vagy összefüggnek a terhességgel vagy nem, de az anyát érintik: cukorbetegség, magas vérnyomás, és a koraszülött-esetek nagyjából egyharmadának okáról fogalmunk sincs" - közölte Nádor Csaba.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×