Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kötelező kvótákról vitáznak a héten a Parlamentben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét négy nap ülésezik a héten az Országgyűlés, az egyik legfőbb téma a menekültek uniós elosztását célzó kötelező kvóta lesz.

Egy órakor kezdődik ma az Országgyűlés ülése, amelyen a napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők négyötödének szavazatával a Parlament rábólinthat, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a Ház azt az előterjesztést, amely felkérné a kormányt, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a menekültek uniós elosztását célzó kötelező kvóta miatt.

Ha eltérnek a házszabálytól, akkor az interpellációk és az azonnali kérdések után a képviselők meg is kezdhetik az előterjesztés tárgyalását, majd holnap délelőtt el is fogadhatják.

Az említetten túl ma több záróvitát is megtart az Országgyűlés, például fejlődő országoknak nyújtandó fejlesztési támogatásokról szóló külügyminiszteri javaslatét, az árubemutatóval egybekötött csalások visszaszorítását célzó előterjesztését, a perrendtartási-, a pálinkáról szóló-, illetve a hal- és vadgazdálkodási-, továbbá a hulladéktörvény módosításáét, valamint napirendre kerül a bürokráciacsökkentésről szóló és az állami arcképelemzési rendszert megalkotó tervezet.

Holnap délelőtt a napirend előtti felszólalások után mindezekről, illetve a jegybank elmúlt három éves beszámolójáról szavaz is az Országgyűlés, majd a képviselők megkezdik az új egyházügyi törvény általános vitáját, illetve annak a javaslatnak a tárgyalását, amely a biztosítók régi ügyfeleinek is megadna minden kedvezményt, amelyet a kötelező gépjármű felelősség-biztosításra újonnan szerződőknek nyújtanának a cégek.

Szerdán egyebek mellett a környezetvédelmi törvény, illetve a gazdasági bizottság javaslatára az az előterjesztés kerülne napirendre, amely a sportversenyekkel kapcsolatos reklám és marketing jogokat is a vagyoni értékű jogok közé számítaná, és megadná a jogot az állami szerencsejáték szervezőnek, hogy levonja az ebből befolyt összeget a játékadóból. Csütörtökön pedig egyebek mellett a választójoggal nem rendelkező személyek nyilvántartásáról és a hadigondozási törvény pontosításáról vitáznak a képviselők.

Hanganyag: Sigmond Árpád