eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kötelező kvótákról vitáznak a héten a Parlamentben

Ismét négy nap ülésezik a héten az Országgyűlés, az egyik legfőbb téma a menekültek uniós elosztását célzó kötelező kvóta lesz.

Egy órakor kezdődik ma az Országgyűlés ülése, amelyen a napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők négyötödének szavazatával a Parlament rábólinthat, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a Ház azt az előterjesztést, amely felkérné a kormányt, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a menekültek uniós elosztását célzó kötelező kvóta miatt.

Ha eltérnek a házszabálytól, akkor az interpellációk és az azonnali kérdések után a képviselők meg is kezdhetik az előterjesztés tárgyalását, majd holnap délelőtt el is fogadhatják.

Az említetten túl ma több záróvitát is megtart az Országgyűlés, például fejlődő országoknak nyújtandó fejlesztési támogatásokról szóló külügyminiszteri javaslatét, az árubemutatóval egybekötött csalások visszaszorítását célzó előterjesztését, a perrendtartási-, a pálinkáról szóló-, illetve a hal- és vadgazdálkodási-, továbbá a hulladéktörvény módosításáét, valamint napirendre kerül a bürokráciacsökkentésről szóló és az állami arcképelemzési rendszert megalkotó tervezet.

Holnap délelőtt a napirend előtti felszólalások után mindezekről, illetve a jegybank elmúlt három éves beszámolójáról szavaz is az Országgyűlés, majd a képviselők megkezdik az új egyházügyi törvény általános vitáját, illetve annak a javaslatnak a tárgyalását, amely a biztosítók régi ügyfeleinek is megadna minden kedvezményt, amelyet a kötelező gépjármű felelősség-biztosításra újonnan szerződőknek nyújtanának a cégek.

Szerdán egyebek mellett a környezetvédelmi törvény, illetve a gazdasági bizottság javaslatára az az előterjesztés kerülne napirendre, amely a sportversenyekkel kapcsolatos reklám és marketing jogokat is a vagyoni értékű jogok közé számítaná, és megadná a jogot az állami szerencsejáték szervezőnek, hogy levonja az ebből befolyt összeget a játékadóból. Csütörtökön pedig egyebek mellett a választójoggal nem rendelkező személyek nyilvántartásáról és a hadigondozási törvény pontosításáról vitáznak a képviselők.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×