Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a Google-adó? - Deutsch Tamás az Arénában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március 26-ig lehet javaslatot tenni arra, hogy milyen kérdések legyenek a májusban kezdődő internetről szóló konzultációban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az internetről szóló nemzeti konzultációt vezető miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás kiemelte, az Európai Parlament is az egységes digitális piac kialakításán dolgozik, amelynek része lehet, hogy a befektetéseket nem kezdeményező, de jelentős bevételeket termelő cégek is adózzanak minden EU-s tagországban.

Március 26-ig lehet javaslatot tenni arra, hogy milyen kérdések legyenek a májusban kezdődő internetről szóló nemzeti konzultáción - közölte a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Február 3-a és március 26-a között a frissen induló www.internetkon.hu honlapon minden magyar polgárnak módja és lehetősége van arra, hogy konkrét kérdéseket javasoljon, mik szerepeljenek majd a májusban, júniusban és júliusban lezajló nemzeti konzultációban" - hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy milyen témakörökben várják a kérdéseket.

"Az első ilyen témakör: a fogyasztóvédelem, a felhasználóbarát internet, a második: az innováció és a gazdasági és társadalmi versenyképesség, a harmadik pedig az internet szabadsága, illetve a netsemlegesség kérdése" - jelezte.

Deutsch Tamás kiemelte, hogy az Európai Parlament is az egységes digitális piac kialakításán dolgozik, amelynek része lehet, hogy a befektetéseket nem kezdeményező, de jelentős bevételeket termelő cégek is adózzanak minden uniós tagállamban.

"Befektetést nem eszközölnek, ugyanakkor a digitális világban, az internetes piacon megjelenő lehetséges árbevétel, reklámbevétel döntő részét ők fölözik le,miközben árbevételük után egyetlenegy uniós tagországban sem adóznak. Az a kérdés - az uniós szlengben ezt Google-adónak szokták hívni, de igazságtalan lenne ezen tartalomhoz kötni, hiszen a Facebookra ugyanúgy igaz -, hogyan lehet olyan európai szabályrendszert megalkotni, amely az unió alapértékeivel nem ellentétes, a versenysemlegesség elvét nem sérti, semmiképpen sem tűnik büntetőadónak, de a normális közteherviselés, az adózás rendjébe ezen cégek árbevételeit is bevonja" - fejtette ki Deutsch Tamás.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: Spanyolországban és Franciaországban már döntöttek az ilyen jogi kérdésekben, és az Európai Bizottság ezeket a példákat is figyelembe véve alakítja ki majd javaslatát.

AZ MTK elnökeként arról is szót ejtett, hogy az eredeti terveknek megfelelően 2016 júniusában adhatják át az új Hidegkúti Nándor Stadiont, a zuglói edzőcentrum pedig 2017-re készülhet el.

Deutsch Tamás elmondta: az új létesítmény tervei most készülnek, az építési engedélyt várhatóan március elejéig megkapják. Hozzátette: a mostani stadion bontása áprilisban kezdődik, ezt követően kezdődhet az új megépítése.

"Közismert, hogy december elején eredményt hirdettünk a tervpályázatban, a győztes tervező az engedélyes tervet készíti. A stadionra vonatkozó építési engedély február végéig-március elejéig rendelkezésünkre fog állni, márciusban és áprilisban megtörténik a jelenlegi stadion elbontása, májustól kezdődik az új stadion építése és a határidőt tartani fogjuk: 2016 júniusában átadjuk az új Hidegkúti Nándor Stadiont" - ismertette a menetrendet az MTK elnöke. 

Szólt arról is, hogy két év múlva elkészülhet az egyesület zuglói edzőcentruma, ami több sportág számára kínál majd edzési és versenylehetőséget.

"2017-re fog elkészülni, itt a vívó-, a küzdősportközpontunk és egy, a csapatsportágaink edzéseinek és mérkőzéseinek helyszínéül szolgáló multifunkcionális sportcsarnok épül, illetve pályázni szeretnénk a Magyar Atlétikai Szövetség létesítményfejlesztési programjában, hogy egy komoly atlétikai központ is létrejöhessen itt. Atlétikapálya van, ha támogatáshoz jutunk az atlétikai szövetségtől, akkor ezt fejleszteni tudjuk. Újraindítottuk az elmúlt években az atlétikai szakosztályunkat is" - jelezte a sportvezető.

Az MTK elnöke kiemelte: sok gyerek számára szeretnének sportolási lehetőséget biztosítani egy közép-európai szinten is kiemelkedően színvonalas edzőközpontban.

Hanganyag: Exterde Tibor