eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Hiller István: a választások után újjá kell szervezni a baloldalt

Még az önkormányzati választás előtt fontos lenne több információt megtudni a Varga Mihály által körvonalazott kiadáscsökkentésről - mondta az Országgyűlés MSZP-s alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hiller István azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választás után szükségessé és aktuálissá válik a baloldal újjászervezése.

Hiller István szerint mielőbb látni kellene, mi mindent érint a tervezett elvonás.

"Annak idején Bokros Lajos terjesztett be ilyen mértékű megszorítást. Bár az Országgyűlés előtt van az a javaslat, hogy a kormánynak választások évében ne október 15-e, hanem október 30-a legyen a költségvetés benyújtási határideje, de éppen a választási kampány tisztasága miatt, és hogy a választók világosan tudjanak dönteni, érdemes tiszteletteljesen megkérdezni a Parlamenten belül és kívül a kormányt - a választók érdekeit képviselve -, hogy ugyan már miből vonja el ezt az ezerhétszáz milliárd forintot? Mert az világos, hogy ez a költségvetés kiadási oldalának csökkentése" - hangsúlyozta Hiller István.

Az MSZP-s politikus szerint lényegi kérdés az is, hogy milyen hatása lehet az elvonásnak Budapestre.

Hiller István arról is beszélt, hogy szükség van a baloldal újjászervezésére az önkormányzati választás után, de már most sikeresebbek lehetnek, mint 2010-ben.

"A 2014-es önkormányzati választások Budapesten jobb eredménnyel fognak végződni a baloldal számára, mint négy évvel ezelőtt és több polgármesterünk lesz, mint a 2010-es választásokon" - vélekedett.

Hiller István szerint a KLIK megbukott, ezt pedig hasznos lenne mielőbb beismerni. Az MSZP szakpolitikusa hangsúlyozta, hogy a jövőben a tankerületeknek kellene a közoktatási intézményeket fenntartani.

"Nem gondolom, hogy az önkormányzati fenntartási rendszert kellene visszaállítani. Miniszterként én magam is tettem lépéseket, de be kell valljam, hogy az idő és aztán a válság miatt a pénz is kevés volt hozzá" - fogalmazott.

A szocialista szakpolitikus szerint a megye túlságosan is legyengített és még nagy egység lenne.

"Egy tankerület vezetése még a szónak a jó értelmében fizikai közelségből ismeri az iskolákat, az igazgatókat, a pedagógusokat. Nem egy személytelen rendszer diktátumai azok, amelyek egy budapesti irodaházból irányítják a városi és falusi iskoláinkat" - mondta Hiller István.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mielőbb be kellene ismerni a KLIK bukását. Országos szintű szolgáltató intézményre ugyanakkor továbbra is szükség van.

"Egy olyan oktatási hivatal, amely elvégzi a mérés-értékelést, amely képes kontrollálni időnként azt az elvárt színvonalat, amelyről mindannyian beszélünk, de nem egy olyan szervezet, amely kimondottan a tanmenettel, a tananyaggal, az oktatás, a közoktatás helyi megvalósulási formáival foglalkozik. Ez nem működik. Nekem mindegy, hogy hívják, nem az a lényeg, hogy elkereszteljék a KLIK-et más névre, hanem ez tartalmilag megbukott" - fejtette ki a politikus.

Az Országgyűlés szocialista alelnöke azt is hangsúlyozta: szükség van a magyar baloldal újjászervezésére, ezt pedig az önkormányzati választás után meg kell kezdeni.

"Én a magyar baloldal újjászervezését tartom szükségesnek és nélkülözhetetlennek. Ez nem önmagában egy párt megújítása, hanem egy baloldali gondolkodás, egyáltalán egy hétköznapi gondolkodás, az emberek hétköznapi problémáihoz való hozzáállás megváltoztatása. Olyan kérdések fölvetése, amely nem egy szűk politizáló réteget, hanem az állampolgárainkat, az ország polgárainak döntő többségét a hétköznapokban foglalkoztatja. Az újjászervezésnek kell, hogy legyen a politikai kérdéseken túl szervezeti megnyilvánulása is" - fogalmazott Hiller István.

"Egy baloldali párt nem mondhat munkával megszerzett jövedelemre, illetve erre a formára nemet. Egy baloldali párt tiltakozzon, ordítson, kiabáljon és teremtse meg az érdekképviselet politikai lehetőségét, ha úgy gondolja, hogy a munkával megszerzett jövedelem, a bér alacsony. Az ellen nem tiltakozhat, ha valakinek megteremtik a lehetőséget, vagy éppenséggel szükségesnek tartják, hogy dolgozzon, a közmunkára gondolok. Híve vagyok annak, hogy a baloldal, a szocialista párt tiltakozzon, kiabáljon és tartsa gyalázatosnak, hogy mennyi pénzt kap egy közmunkás a munkájáért, de nem vagyok hajlandó szembemenni azzal, hogy valaki dolgozik" - mondta a szocialista politikus.

"Állító mondatok kellenek, saját gondolat, a viták és a gondolatiság visszahozása a magyar baloldalra és bizonyos olyan kérdések kimondása, amelyeket vagy nem jól, vagy tabuként kezelve egyáltalán nem vetettünk fel. Ezekben szívesen vállalok szerepet, de a kampányidőszakban azért dolgozom, hogy a jelöltjeink közül minél többet válasszanak meg. Október 12-e után válik a baloldal újjászervezése aktuálissá és szükségessé" - mondta Hiller István.

Hanganyag: Hlavay Richárd és Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×