eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Terjed a kéknyelvűség Romániában

Romániában csaknem 350-re emelkedett a kéknyelv betegségben szenvedő állatok száma - közölte a román élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság.

A Mediafax hírügynökség csütörtöki jelentése szerint 12 romániai megyében tartanak nyilván beteg állatokat, amelyek az ország déli és keleti részén találhatók. Augusztus végén a román hatóságok még hetven beteg állatot tartottak nyilván.

A legtöbb beteg szarvasmarha, juh- és kecskeféle (82 állat) Buzau megyében található, ott alakult ki az első fertőzési góc. Eddig 32 állat pusztult el. A betegségnek kitett teljes állatállomány 0,011 százaléka kapta el eddig a kórokozót, amit szúnyogok terjesztenek.

A hatóságok szerint szezonális betegség a kéknyelv, és hangsúlyozták, hogy a fertőzött állatok kezelhetők.

A szakhatóság indokoltnak tartja, hogy a kórokozó által fenyegetett állatállomány teljes egészét beoltsák, ennek érdekében oltási kampányt kezdeményeznek.

A román gazdák anyagi veszteségekre számítanak, a beteg állatok ugyanis kevesebb tejet adnak, emellett várhatóan a szarvasmarha- export is megsínyli a járványt.

A lázas állapottal kísért kéknyelvűség a kérődző állatok emésztőrendszerét, nyelvét, valamint izomzatát támadja meg. veszélyt jelent a szarvasmarha- és a juhállományra, az embert azonban nem fertőzi meg.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×