eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

A nemzetgazdasági miniszter gördülékeny pénztárgép-cserét ígér - a nap hírei

A Fülöp-szigeteken valószínűleg több mint 10 ezren haltak meg a Haiyan tájfun pusztításában, magyar áldozatról nem tud a Külügyminisztérium. 30 százalékos női kvótát vezetne be az Országgyűlésben az Együtt-Párbeszéd Magyarországért.

A Fülöp-szigeteken meghaladhatja a tízezret a Haiyan tájfun halálos áldozatainak a száma - jelentették a kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok. A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról. Felajánlotta segítségét a dél-ázsiai országnak az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint több más állam mellett Magyarország is. A Hunor bevetési egység 6 órán belül útra kelhet, ha Manila igényt tart közreműködésükre a romkutatásban, illetve logisztikai és egészségügyi segítségnyújtásban. A Magyar Református Segélyszervezet egy orvoscsoportot indít útnak, és adománygyűjtésbe kezdett.

Főleg a kis és közepes vállalkozásoknak kell élvezniük annak előnyeit, hogy jövőre csaknem két százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a Pest megyei Sarlóspusztán, ahol fiatal közgazdászokkal találkozott. A miniszter ígért egy rendeletet, amellyel gördülékenyebb lehet az online pénztárgépekre való átállás, ennek része lesz, hogy közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról lehet majd megrendelni az előírásoknak megfelelő pénztárgépeket a forgalmazóktól.

A hónap végéig nyújthatják be a kárenyhítési kérelmeket a mezőgazdasági termelők. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni, és az illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához kell eljuttatni november 30-áig. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal arra hívja fel a kockázatkezelési rendszerben részt vevő gazdák figyelmét, hogy csak az szerezhet jogosultságot kárenyhítő juttatásra, aki korábban bejelentette a káreseményt, és arról az illetékes kormányhivatal hatósági bizonyítványt állított ki, továbbá határidőre megfizette a hozzájárulást, és időben benyújtotta kárenyhítési kérelmét.

A családok támogatása a Fidesz legfőbb célja - mondta a kormánypárt szóvivője. Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt napokban újabb családtámogatási formák bevezetéséről döntött, amelyek segítik a gyermekvállalást és a kisgyermekes szülőket. A gyed extrával a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Ha testvér születik, akkor az érintettek akár két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak egy időben. Lesz diplomás gyed is, a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók pedig három évre szóló adókedvezményt kaphatnak.

Bírálta a foglalkoztatás pozitív alakulásáról szóló kormányzati megnyilatkozásokat az MSZP. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke hangsúlyozta: a hazai lehetőségek hiányában 551 ezren külföldön, elsősorban Nagy-Britanniában és Németországban vállaltak munkát. Hozzátette: a munkanélküliek 9 hónapos támogatását 3 hónapra csökkentették, a munkaügyi nyilvántartásban szereplők több mint fele nem kap semmilyen támogatást, a tartósan állástalanok aránya pedig 50 százalék. Gúr Nándor szerint a kormány adópolitikája tovább mélyítette és szélesítette a szegénységet.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Lehet Más a Politika az adóhatóságról megjelent információk miatt, amelyek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos nagyadózónál szabotálta a vizsgálatokat. Schiffer András társelnök és Vágó Gábor képviselő közölte: a testület a 2002 és 2013 közötti időszakkal foglalkozna, miután az adóhivatal egyik lemondott munkatársa azt állította, hogy a nagy hazai és multinacionális cégek évente több, mint 1000 milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával a hatóság is asszisztál.

A jövőben 30 százalékos kvótát vezetne be az Országgyűlésben a nők társadalmi jelenlétének erősítéséért az Együtt - Párbeszéd Magyarországért. Szelényi Zsuzsanna, a párt politikusa elmondta: megkérdeznek minden, a jövő évi választáson induló tömörülést, hogy mi a véleménye a női kvótáról, és az eredményeket közzéteszik egy honlapon.

Meghalt egy munkás a Várkert Bazár területén zajló építkezésen. A Várgondnokság Nonprofit Kft. azt közölte: az áldozat egy tapasztalt ács, akit munkavégzés közben ért baleset, a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A rendőrség és a munkavédelmi szakértői bizottság közösen vizsgálja, hogy mi történt pontosan.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×