Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lezárták a budai bomba utcáját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrség 350 méteres sugarú körben lezárta a fővárosi I. kerületi Pala utca környékét szerda délelőtt, miután előző este egy csaknem 50 kilogrammos, második világháborús légibombát találtak egy épület udvarán - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI tudósítójával a helyszínen.

A lezárás a várfal és a Duna, valamint a Clark Ádám tér és Corvin tér közötti szakaszt érinti. Autókkal nem lehet behajtani a területre, a tömegközlekedés viszont egyelőre zavartalan, csak a 16-os autóbuszok nem állnak meg a Donáti utcai megállóban.

A gépjárműforgalom elől a hatástalanítás idejére lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát is, az autókat pedig visszafordítják. A környéken lévő szállodahajókról mindenkit kiköltöztetnek.

A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri fel a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. Az érintett területen élőket az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el. Ha az iskola megtelik, akkor a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot is megnyitják a kiköltöztetett lakók előtt.

Az Országos Mentőszolgálat a fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat elszállítja otthonaikból. A környéken két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek.

A tűzszerészek csak a teljes lezárás és a kiürítés után kezdenek el dolgozni - közölte Várkonyi Melinda, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Elmondta: egy társasház belső udvarában kertépítés közben bukkantak a légibombára. Ha a robbanóeszközben nem találnak gyújtószerkezetet, a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe szállítják. Ha mégis találnak gyújtószerkezetet a tűzszerészek, akkor azt a helyszínen kell kiszerelniük és hatástalanítaniuk.

A kiürítés mintegy 80 házat, 1500-1600 embert érint az előzetes becslések szerint.

Az éjszaka a rendőrség biztosította a helyszínt.