eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin

Sok a baleset, Budapesten a főutak is havasak, nehéz reggelünk lesz!

Az ország nagy részén és Budapesten egész éjszaka intenzíven havazott, az utak nehezen járhatóak. Budapesten a főutak is havasak, ha beindul a reggeli forgalom, nagyon nehéz lesz közlekedni. Az Időkép szerint a hókotrók felvonulása után fél órával a sózott és takarított útfelületeken - így a bevezető főutakon, sztrádákon, sőt, még a belvárosban is legalább 2-3 centiméter vastag, közepesen csúszós hótakaró fedi az utakat.

A havazás miatt hétfő kora reggelig több közúti baleset történt az országban, elsősorban a Dunántúlon. Az intenzív havazás miatt több megyében első-, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni.

Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés - mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok - mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

A szél talán valamelyest csitult, ám ez a legkevésbé sem igaz a havazás intenzitására, legalábbis a főváros térségében - írja hétfőn kora reggel az Időkép.

A stáb a hókotrók felvonulása után fél órával azt tapasztalta, hogy még a sózott és takarított útfelületeken - így a bevezető főutakon, sztrádákon, sőt, még a belvárosban is legalább 2-3 centiméter vastag, közepesen csúszós hótakaró fedi az utakat, a sávokat gyakorlatilag nem lehet elkülöníteni.

Az InfoRádió munkatársainak tapasztalatai szerint is mindenhol havasak Budapest útjai, igen nagy a balesetveszély. Még a reggel 6 óra körüli gyér forgalomban is problémát okozott a csúszásveszély, a jelenlegi állapotokat látva nehezen képzelhető el, hogy elkerülhető legyen a közlekedési káosz.

A Kaposvár-Dunaújváros-Szolnok vonaltól délre egyre több helyről jelentenek ónos esőt, amelynek határa várhatóan tovább tolódik majd észak felé.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×