eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

A gazdaságpolitikáról vitáztak napirend előtt

Az ellenzék ismét a kabinet gazdaságpolitikáját támadta, a kormánypártok pedig a honosítási eljárás sikeréről, illetve az anyaságról beszéltek az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai során.

Volner János, a Jobbik képviselője úgy látta, hogy a kormány mára túltett Bokros Lajos megszorító csomagján, jelentősen nőttek a lakosság terhei. Egy négyfős család 240 ezer forinttal lesz szegényebb jövőre a második Széll Kálmán-terv miatt.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára visszautasította a Bokros-csomaggal kapcsolatos összehasonlítást. Úgy látta, hogy az elmúlt másfél évben végrehajtották azokat a reformokat, amelyek az ország versenyképességének javításához szükségesek, a második Széll Kálmán-tervvel pedig befejeződik a 2010 nyarán kezdett pénzügyi konszolidáció.

Potápi Árpád, a Fidesz képviselője sikertörténetnek nevezte az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségének megteremtését. Mint mondta: már több mint negyedmillióan igényelték a magyar állampolgárságot, a honosítottak száma pedig elérte a 157 ezret.

Rétvári Bence a kormány nevében elismerte, hogy a magyar kormány nagy adósságot törlesztett a lehetőség megteremtésével.

Az MSZP-s Szekeres Imre úgy látta, hogy a konvergenciaprogram beismerte a kormány előző két éves stratégiájának bukását. Az intézkedések következménye azonban az államadósság növekedése és az életszínvonal romlása. A politikus szerint a kormányfőnek be kellene ismernie, hogy eddigi tevékenysége hibás volt.

Cséfalvay Zoltán államtitkár ismét hangsúlyozta, hogy a második Széll Kálmán-terv biztosítja az államháztartási egyensúlyt. A válságadókkal pedig időt nyert a kormány, amely alatt - a képviselő szerint - a kabinet végrehajthatta a szükséges reformintézkedéseket.

Jávor Benedek a második Orbán-kormány elmúlt két évét értékelve úgy látta, hogy már alig van ember, aki értené, hogy mit akar a kormány valójában, az ország viszont a Fidesz-oligarchák gyarmatává vált. Az új adók bevezetésére épülő konvergenciaprogrammal a frakcióvezető szerint a kabinet orosz-rulettet játszik, hiszen fogalma sincs, mennyi pénzre számíthat ezekből a sarcokból.

Cséfalvay Zoltán ismét az államháztartási egyensúly tartásával érvelt. Új adók bevezetésekor pedig - hangsúlyozta - természetes, hogy a kabinet nem tudja előre pontosan, hogy a fogyasztók hogyan reagálnak.

A KDNP-frakciót vezető Harrach Péter a parlamenti patkóból köszöntötte az édesanyákat anyák napja alkalmából, majd azt üzente a fiataloknak, hogy a családnak nincs alternatívája, az anyaság pedig a legszebb hivatás egy nő számára.

Soltész Miklós államtitkár erre válaszként a kormány eddigi családbarát intézkedéseit sorolta fel.

A napirend előtti felszólalások alatt befejezte ülését a házbizottság, amelyen a testület úgy döntött, hogy a korábbi hírekkel szemben nem két, hanem három napos ülést tart ezen a héten az Országgyűlés. Összesen hat új napirendi ponttal bővül a program, ezek között szerepel a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása is, amely a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát Emberi Erőforrások Minisztériumává nevezné át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×