Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha indokolt, az orvos feltüntetheti a gyógyszer nevét is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Április elsejétől a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek helyett csak hatóanyagokat írhat fel az orvos, és majd a patikus dönti el, hogy milyen gyógyszert ad. Az egészségügy ért felelős államtitkárság azt közölte, hogy azokban az esetekben, amikor a beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a hatóanyagnév, a hatáserősség és gyógyszerforma recepten történő kötelező rögzítése mellett indokolt, továbbra is feltüntetheti az általa javasolt gyári gyógyszerkészítmény nevét is.

A Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó intézkedések közül április 1-jével további, a betegek terheit csökkentő elemmel bővül a gyógyszertámogatási rendszer. A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek közül összesen öt hatóanyagnál indul el a hatóanyagnéven történő gyógyszerfelírás - közölte megkeresésünkre Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Ezen új elem bevezetését elősegítendő, azokban az esetekben, amikor a beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a hatóanyagnév, a hatáserősség és gyógyszerforma recepten történő kötelező rögzítése mellett indokolt, továbbra is feltüntetheti az általa javasolt gyári gyógyszerkészítmény nevét is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ezen intézkedéssel is elő kívánja segíteni az átállás zökkenőmentességét, és a betegek tájékozottságát - olvasható a közleményben.

Az InfoRádiónak korábban a Szolnok megyei Orvosi Kamara elnöke azt mondta: súlyos következményei lehetnek egyes betegeknél, ha nem az orvos dönti el, milyen készítményt kapjon. Rédl Jenő kiemelte: az orvosnak van tapasztalata, hogy a páciensnek mit adjon a betegségre, mert ő tudja, mivel lehet a leghatékonyabban és a leggyorsabban leszorítani azt. Az elnök arról is beszélt, hogy hosszabb távon a költségmegtakarítás sokkal drágább lesz, mert lehetnek olyan betegek, akiknek a megszokotthoz képest eltérő gyógyszer miatt súlyosbodik a betegségük és tartós kórházi ellátást igényelnek.

Nem támogatja a hatóanyag-alapú felírást a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége sem. Ilku Lívia, a szervezet igazgatója kiemelte: kikerül az orvosok kezéből a betegek terápiája.