eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Katasztrófaturisták és ellenállók a Parlamentben

Provokátorokról, ellenállókról és katasztrófaturistákról beszéltek a parlamenti képviselők napirend előtt az Országgyűlésben. Letette az esküt az új nemzeti fejlesztési miniszter.

A szocialista Lukács Zoltán szerint 2011 a demokrácia leépítésének és Magyarország elszigetelődésének éve volt. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy a kormány elfoglalta, majd fideszes pártkatonákkal töltötte fel a Költségvetési Tanácsot, az Állami Számvevőszéket, az igazságszolgáltatás vezető testületeit és a Médiatanácsot. Több ezer milliárd forintot elloptak a magánnyugdíjpénztárakból, de az államadósság tovább nő - fűzte hozzá Lukács Zoltán. Szóvá tette a Házszabály tervezett módosítását, amely szerinte lealacsonyítja a parlamenti munkát és megakadályozza az érdemi vitát. Kifogásolta, hogy a Klubrádió frekvenciáját más adónak ítélték oda, és jelezte, hogy az MSZP az Operaház előtt fog tiltakozni, amikor a kormány odabent 13 millió forintért megünnepli az új alaptörvényt.

Fónagy János szerint az MSZP bírálata ékesen bizonyítja, hogy a kormány jól végzi a munkáját. Az lenne a gyanús, ha tetszene a szocialistáknak, amit teszünk - fogalmazott az államtitkár. A Klubrádió ügyével összefüggésben hangsúlyozta, hogy a Médiatanács a kormánytól független testület. Azt állította, hogy a frekvenciát használó cég szándékosan rossz pályázatot nyújtott be és tudatos provokációval vádolta meg az MSZP-t is.

Az Új Ellenállást meghirdető LMP felszólalója, Karácsony Gergely szerint pártjának több országgyűlési képviselője és aktivistája azért láncolta magát a Parlament kocsibehajtóinak kerítéséhez múlt pénteken, mert a kormány a stabilitási törvénnyel bebetonozta az egykulcsos személyi jövedelemadót, a választójogi törvény pedig lehetővé teszi, hogy a Fidesz és a KDNP akkor is mindenki másnál több mandátumot szerezzen, ha jelöltjei összességében kevesebb szavazatot kapnak a többieknél. Megemlítette, hogy az LMP népszavazást kezdeményez a munkavállalók jogairól, a korkedvezményes nyugdíjról és a tandíjról.

Rétvári Bence performansznak és médiahacknek minősítette az LMP pénteki akcióját. Azért mentek ki a Parlament elé, hogy elvigyék őket a rendőrök, és az egésszel csak egy megfázást kockáztattak, hiszen védte őket a mentelmi joguk - tette hozzá az államtitkár. A legszánalmasabbak azonban a szocialista katasztrófaturisták voltak - folytatta Rétvári Bence --, akik szinte lestoppolták a rendőrautókat, hogy elvigyék őket és bekerülhessenek a híradókba.

A KDNP-s Simicskó István bírálat helyett önmérsékletet és önvizsgálatot kért az ellenzéktől, a fideszes Láng Zsolt és a neki válaszoló Tállai András államtitkár az új önkormányzati törvényt méltatta, a jobbikos Varga Géza pedig a Nemzeti Vidékstratégiáról szóló kerettörvényt hiányolta. Utóbbinak válaszolva Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár a közétkeztetéssel, az élelmiszerbiztonsággal és az egészségügyi termékdíjjal kapcsolatos intézkedéseket dicsérte.

A napirend előtti felszólalások után letette esküjét Németh Lászlóné, aki az IMF-fel folytatott tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként vezető Fellegi Tamást váltja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén.

Az Országgyűlés az interpellációk és a kérdések után az egyházügyi törvényt vitatja meg szerdán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×