Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kumin Fellegi lemondásáról: "Ennyi mindent már nem lehet egyszerre jól csinálni"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter lemondása azt jelzi, hogy a politikus és a kormány kiemelt feladatként kezeli az IMF-tárgyalásokat, mondta az InfoRádiónak Kumin Ferenc, a Századvég vezető elemzője.

Az IMF-tárgyalódelegáció vezetése rengeteg munkát és "óriási felelősséget" jelent - ezzel indokolta Fellegi Tamás a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, hogy szerdán kérte Orbán Viktortól, kezdeményezze felmentését a köztársasági elnöknél a fejlesztési miniszteri tisztségből.

Ez reálisnak tűnő indok, hiszen nemcsak a Valutaalappal, hanem a hitelminősítőkkel is folytat majd megbeszéléseket, vagyis szélesebb értelmezésben végzi majd a munkát, miközben más kormánybiztosi megbízatásoknak (orosz-magyar és kínai-magyar kapcsolatok) a tulajdonosa is - reagált a hírre az InfoRádiónak Kumin Ferenc, aki szerint ennyi mindent már nem lehet egyszerre jól és felelősen csinálni.

A Századvég vezető elemzője úgy véli, a bejelentés is arra utal, hogy Fellegi Tamás és a kormány is rendkívül fontos kérdésként kezeli, hogy a tárgyalások jó kézben legyenek, és hogy maximálisan összpontosítani tudjon rá az, aki a tárgyalásokat vezeti.

Furcsa leváltásról beszélni, mert néhány nappal ezelőtt kapta meg a tárgyalódelegáció vezetését, ami jelenleg a magyar gazdaságpolitika egyes számú feladata. Ez nem azt üzeni, hogy csökkent iránta a bizalom - értékelte az elemző azokat a feltételezéseket, hogy Fellegi Tamás elébe ment a leváltásának.

Hanganyag: Litauszky Balázs