eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bogsch: Úgy járhat a gyógyszeripar Magyarországon, mint a cukorgyártás

Félő, hogy a gyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal a kutatás-fejlesztés és a termelés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bosch Erik. A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a rossz helyzet ellenére a cég fenntartja a termelést és a kutatás-fejlesztést is Magyarországon, de a bevételkiesést valahogy kompenzálnia kell. Elkerülhetetlen, hogy a betegek is nagyobb terheket vállaljanak - vélekedett.

A termelést és a kutatás-fejlesztést is szükséges fenntartani Magyarországon a gazdasági nehézségek és annak ellenére, hogy a hazai adóterhek messze nagyobbak az európai átlagnál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bogsch Erik.

Ennek oka nemcsak az, hogy itt van a cég központja, hanem az is, hogy az adottságok jók, az adórendszer nem rossz, a szakember-ellátottság is egyelőre még jó - bár ha romlik az oktatás, akkor ez pár év múlva gondot jelenthet - magyarázta a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Bár a Richter árbevételének csupán a 12 százaléka származik Magyarországról, nagyon szomorú, hogy a hazai piacon a legrosszabb a helyzet - fogalmazott.

Ami a cég idei várakozásait illeti, ezzel kapcsolatban elmondta: már eleve úgy ítélték meg, hogy a magyarországi helyzet rossz a gyógyszeripar szempontjából - és azóta még jelentősen romlott is, hiszen egyrészt növekedtek a befizetendő adók. A különadó a Richter esetében 4,1 milliárdos többletkiadást jelent éves szinten - emlékeztetett.

"Úgy gondolom, nem volt helyes lépés az úgynevezett vaklicit rendszer bevezetése sem bizonyos generikus készítményeknél - ez újabb három milliárd forintos mínuszt jelent a cég számára. Ha ezt összeadjuk, akkor 7,1 milliárdos mínuszt kapunk - csak a magyar piacon, ami kicsi, a Richter összes árbevételének 12 százalékát, 30 milliárdot ad. Ezt a bevételkiesést kompenzálni kell máshol" - mondta a vezérigazgató.

Hiába érveltek

Bogsch Erik úgy véli, hogy a magyarországi intézkedések rendkívül károsak nemcsak a Richter, hanem az összes, az országban gyártással, kutatással-fejlesztéssel foglalkozó cég számára.

Mint mondta, annak idején érveltek a különadó ellen, voltak alternatív javaslataik is, és "nagyon szomorú, hogy az egészségügyi államtitkárság ezekből egyáltalán semmit nem vett figyelembe" - fogalmazott.

Annak ellenére, hogy szükségesek strukturális változások, ezek nem történnek meg, és egyelőre legalábbis az intézkedések elsősorban a magyarországi gyártókat sújtották. "Egy hasonlattal élve, félő, hogy a gyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal a kutatás-fejlesztés és a termelés" - tette hozzá.

Fordítva kellene lennie


Bogsch Erik szerint ilyen mértékben kinyitni a piacot az olcsó termékek előtt, amelyeknek a minősége nem garantált, és amelyeket az egészségügyi államtitkárság, bár feladata lenne, nem is ellenőriz kellőképpen, veszélyezteti a betegellátást, ráadásul visszafordíthatatlan problémákat okoz.

"Emellett még azt sem teszik meg, hogy adó- és marketingszempontból ezeket a cégeket ellenőrizzék, pedig ez szükséges lenne. Ahelyett, hogy versenyelőnyben lennénk itthon, jelenleg versenyhátrányban vagyunk, ami rendkívül szomorú. Mint állampolgár számára is nagy csalódás ez nekem" - fogalmazott.

Bogsch Erik emlékeztetett: az a normális, ha egy cég a hazai eredményből finanszírozza a külföldi terjeszkedést - ez a Richter esetébe éppen fordítva van. A külföldi nyereséget hozzák haza, miközben a hazai működése most már veszteséges lesz. "Ez a helyzet abszurd".

A betegeknek is elkerülhetetlenül nagyobb terheket kell vállalniuk, vélekedett, a gyógyszergyárak ugyanis már elérték ebben a tekintetben a maximumot. Ráadásul közben az adófizetők pénze, körülbelül a gyógyszertámogatás 70 százaléka, olyan importtermékekre megy el, amelyek mögött szinte semmilyen magyarországi tevékenység nincsen. Ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kiáramlik az országból - hangsúlyozta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt vezérigazgatója.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×