eur:
401.56
usd:
369.92
bux:
74445.31
2024. október 21. hétfő Orsolya

Nem védi a Munka törvénykönyve a gyeses kismamákat?

A gyermek hároméves kora előtt is megszűnhet a jövőben a kisgyermeket nevelők munkaviszonya - derül ki a Munka törvénykönyve tervezett módosításából, a védettség ugyanis csak a fizetés nélküli szabadság folyósításának idejéig tartana. Ha valaki visszajelentkezik a munkahelyére, már másnap elkezdheti letölteni a felmondási idejét, ha nem kívánják tovább foglalkoztatni - írja a Pénzcentrum. A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Lázár János közölte: ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni.

A Pénzcentrum.hu által megszellőztetett, és azóta a Nemzetgazdasági Minisztérium által is nyilvánosságra hozott Munka törvénykönyvét módosító javaslat szerint jelentősen megkönnyítenék jövőre a munkáltatók dolgát, ha nem kívánják tovább alkalmazni a gyedről, gyesről visszatérő kisgyermekeseket.

A védelmi időszak alatt is közölhetik rendes felmondással a munkáltatók a jövőben a három évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni.

Az előterjesztésben ugyanis az szerepel, hogy a munkáltató rendes felmondása esetén a felmondási idő a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság lejártát követő napon kezdődik. Vagyis a védettség csak addig tartana, ameddig az anya - adott esetben az apa - fizetés nélküli szabadságon van otthon a gyermekével, nem pedig a gyermek hároméves koráig.

Tehát a tervezett jogszabály módosítás szerint a jövőben akár már a terhesség bejelentésekor közölheti a munkáltató a dolgozójával, hogy a későbbiekben nem kívánja foglalkoztatni. A felmondási idő pedig egyből megkezdődik, amikor az érintett munkavállalónak lejár a fizetés nélküli szabadsága.

Fizetés nélküli szabadságot továbbra is a gyermek hároméves koráig lehet kérelmezni. Kétéves kor után viszont megszűnik a magasabb összegű gyed, és csak a havonta 28 500 forint gyes jár. Így sok kismama a gyermek kétéves kora után szeretne ismét dolgozni, vagyis visszajelentkezik a munkahelyére, megszűnik a fizetés nélküli szabadsága, és ezáltal a védettsége is.

További szigorítás, hogy eltörölnék a 30 napos türelmi időt is. Jelenleg - ha a védett státusz ideje meghaladja a 30 napot - a védelmi időszakot követő 30. naptól kezdődik a felmondási idő. A törvénymódosítás szerint viszont a felmondás már a védelmi időszak leteltét követő napon elkezdődik. Tehát az érintettek emiatt egy havi munkabérüktől esnek el.

Tovább csökkenti a gyermeket vállalók védettségét, hogy az új Munka törvénykönyve szerint már nem járna rendes szabadság a fizetés nélküli szabadság idejére. A jelenlegi szabályok szerint a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére is megilleti a rendes szabadság a kisgyermekeseket.

Lázár: A szülési szabadságról visszatérőket segítő szabályozás kell!

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Lázár János az MTI megkeresésére hétfőn úgy nyilatkozott: ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni. A kormánypárt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által közzétett dokumentumot munkaanyagnak tekinti.

A frakcióvezető kifejtette: ma az ország egyik legnagyobb gondja, hogy nincs elég munkahely, s ez számos össztársadalmi probléma forrása. Magyarország megújulása elképzelhetetlen új munkahelyek nélkül, azok létrehozásához azonban új szemlélet és új szabályok is szükségesek - tette hozzá, emlékeztetve, hogy a munka törvénykönyvét 1992-ben fogadta el az akkori Országgyűlés, ám az elmúlt években minden szereplő, így a munkavállalói és munkaadói szervezetek, sőt a korábbi kormányok is szerettek volna átfogó módosítást végrehajtani a csaknem húsz éve elfogadott jogszabályon.

"A Fidesznek kötelessége, hogy segítséget, támogatást nyújtson ahhoz, hogy egy ilyen idejétmúlt törvényt felváltson egy mindenki által támogatható, modern, a valós munkavállalói és munkaadói igényekhez igazodó szabályozás" - mondta Lázár János, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni - emelte ki.

Kitért továbbá arra, hogy az NGM által közzétett anyag is rögzíti, a tárca álláspontjáról van szó, így azt a Fidesz egyelőre munkaanyagnak tekinti. A munkaanyag lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett szervezetek elmondják róla a véleményüket; a Fidesz is ezt fogja tenni, s azért, hogy jó szabályozás születhessen, ajánlásokat tesz, ha pedig kell, vitatkozni is fog - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz napja van a forintnak

Rossz napja van a forintnak

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, ám nem sokkal az európai piacnyitás után már gyengülést látunk. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×