eur:
389.65
usd:
364.78
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A kormány felhatalmazást ad magának bármilyen nyugdíj elvételére"

A Jobbik szerint a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíja mellett veszélyben vannak az özvegyek, a rokkantak és a bányászok juttatásai is. Ezúttal az MSZP is osztja a radikálisok véleményét. Az LMP népszavazást kezdeményez az ügyben.

A kormány a 30 ezer rendvédelmi dolgozó mellett 120 ezer rokkant, 22 ezer 500 özvegy és 13 ezer bányász nyugdíjának elvételére teremt lehetőséget az újabb alkotmánymódosítással - mondta el Sneider Tamás jobbikos képviselő az Országgyűlés szociális, ifjúsági, családügyi és lakhatási bizottságának ülése után. Az ellenzéki politikus szerint csak a kabinet pénzéhségétől függ majd, hogy él-e ezzel a lehetőséggel.

A Jobbik négy módosító javaslattal próbálja elérni, hogy ezek a juttatások ne legyenek veszélyben - tette hozzá Sneider Tamás. A kormány és a Fidesz azonban nem támogatja e változtatásokat.

A Jobbik ugyanakkor egyetért a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával. Legalábbis erre utal Sneider Tamás nyilatkozata: a képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy rokkantnyugdíj olyanoknak is jár, akik sok gyereket szültek, de egyetlen napot sem dolgoztak. Nem titkolta, hogy a cigányokra gondol. Emlékeztetett arra, hogy a rokkantnyugdíjasok többsége pszichikai okokra hivatkozva részesül e juttatásban. Frakciótársa, Baráth Zsolt szerint az embereket nem az "egyenruhás bűnözés" foglalkoztatja, hanem az, hogy az állam ki tudja-e fizetni még a nyugdíjakat.

Az MSZP frakcióvezetője a plenáris ülésen, napirend előtt szólalt fel a nyugdíjak védelmében. Mesterházy Attila felidézte, hogy a fideszes Lázár János, Demeter Ervin és az azóta államfővé választott Schmitt Pál korábban a nyugdíj és az ahhoz hasonló úgynevezett szerzett jogok megőrzése mellett kampányolt, most mégis elveszik azokat, és az érintetteket bűnbakká téve lustáknak, csalóknak és becsteleneknek minősítik őket. A kormány ezzel akarja elterelni a figyelmet arról, hogy általános felhatalmazást ad magának bármilyen nyugdíj elvételére - tette hozzá a szocialista politikus.

Válaszában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egyebek mellett azt mondta: tudomásul kell venni, hogy Magyarországon mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes, hogy a gazdaság kikerüljön a szocialisták által okozott helyzetből.

Napirend előtt beszélt az LMP-s Scheiring Gábor is, aki bejelentette, hogy pártja népszavazást kezdeményez, nem kevesebb, mint tíz kérdésben. Az utolsó szól majd így: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január. 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?"

Közben a parlament épülete előtt a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének hívására mintegy ötszáz rendvédelmi dolgozó tüntet a korkedvezményes nyugdíj tervezett megvonása ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×