eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mekkora fizetést érdemel egy parlamenti képviselő?

Ismét a közvélemény nyomására cselekszik a Fidesz, amikor átalakítja az országgyűlési képviselők javadalmazásának rendszerét. A kérdés: mekkora fizetést érdemel meg egy parlamenti politikus? A törvényjavaslat már készül, és talán erre is választ ad.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló jogszabályt 1990-ben fogadta el a Parlament. Azóta sok politikus beismerte, hogy adózás ide, számlaadási kötelezettség oda, a rendszer átláthatatlan, korrupt, tehát bőséges utánpótlással látja el a közvélemény politikusok iránti ellenszenvét.

Pedig a jogszabály szövege első olvasatra egyértelmű. Az országgyűlési képviselők alapdíjat, pótdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást kapnak. Az alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa.

A tiszteletdíj a bizottsági tagságért jár, a választókerületi pótlék összege pedig a Budapesttől mért távolságtól függ. Lakhatási támogatásban az a képviselő részesül, akinek nincs lakóhelye Budapesten. Egy alkalmazott, valamint iroda, telefon, posta, és laptop is ingyen jár a Parlament tagjainak. Itt jegyezzük meg, hogy a politikusok jelenleg akár a hozzátartozójukat is alkalmazhatják titkárként. Meg is teszik, például a KDNP-ben, de két esetben még a Fideszben is, pedig a nagyobbik kormánypárt frakciójában ez elvileg tilos.

Egyébként mindenki tudja, hogy képviselők valójában nem a 231.900 forintos alapdíjukból, hanem a költségtérítésből élnek. Sokan közülük polgármesterként, illetve települési vagy megyei képviselőként is felvesznek fizetést. Összesen azonban egy átlagos országgyűlési képviselő havonta 500-600 ezer forintot keres, ami ugyan nem kevés, de elgondolkodtató, hogy ugyanezek az emberek minden nap milliárdok sorsáról döntenek.

Lázár János frakciótársával, Rogán Antallal még ebben a hónapban megpróbálja újraszabályozni, vagyis átláthatóvá tenni ezt a szerintük is farizeus rendszert. Az indítványozók személye azért is érdekes, mert korábban éppen Lázár János vette fel a legtöbb költségtérítést, 18 millió forintot, amiről akkor azt mondta, hogy jár neki, a közelmúltban pedig csak a közvélemény nyomására mondott le a közpénzből fenntartott szolgálati luxusautójáról. Most azt szeretné, hogy a képviselők a teljes jövedelmüket munkabérként kapják meg.

Az InfoRádió úgy tudja, a készülő törvényjavaslat értelmében nem kaphatna lakhatási támogatást az a képviselő, akinek van lakása a fővárosban, az egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, amelyben a területi listás mandátumát megszerezte.

Tény - és erre az ellenzéki MSZP nem is felejti el majdnem minden nap felhívni a figyelmet -, hogy több kormánypárti politikus jogtalanul vett fel költségtérítést. Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere; Zsiga Marcell, Miskolc fideszes alpolgármestere; Földi László, Cegléd KDNP-s polgármestere; Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere; Rónaszékiné Keresztes Mónika, Erzsébetváros fideszes alpolgármestere; Csöbör Katalin, Alsózsolca fideszes alpolgármestere és Hoffmann Pál, Tököl KDNP-s polgármestere vagy visszafizette ezt a pénzt, vagy lerótta a büntetését, ami Lázár János szerint nem a pártkasszát gyarapította.

A kormánypárt tervei között szerepel az is, hogy házaspárok tagjai nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők, bár ezzel jelenleg csak a jobbikos Novák Előddel és feleségével, Dúró Dórával szúrnak ki. A Jobbik egyébként az összeférhetetlenség nagy híve: a radikális párt megtiltaná, hogy valaki polgármester és országgyűlési képviselő is legyen. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a már készülő törvényjavaslat erről, valamint a képviselői fizetésekről, a parlamenti politikusok jogállásáról, a törvényhozás működéséről és a Házszabály vitás pontjairól is rendelkezik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×