Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jobbik: Ne lehessen degradálni a történelmi egyházak kategóriáját!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbik azt követeli, hogy ne lehessen degradálni a történelmi egyházak kategóriáját, oda csak azok kerülhessenek be, amelyek arra méltók - mondta Mirkóczki Kálmán kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Jobbik szóvivője felháborítónak tartja, hogy a most készülő egyházi törvény koncepciója szerint - az általa "bizniszegyháznak" nevezett - Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak rangjára emelkedhet.

Mint közölte, a párt elutasítja "ötlet szintjén is" a most készülő egyházi törvény koncepciójának azt a részletét, miszerint vagy száz éves múlt, vagy 25 ezres taglétszám elegendő lenne a történelmi egyház kategóriába való bekerüléshez. Véleményük szerint ehhez mindkét kritériumnak egyszerre kellene megfelelni.

Mirkóczki Kálmán "döbbenetesnek és felháborítónak" nevezte, hogy ha a kritériumokat vagylagossá teszik, akkor "akár a Hit Gyülekezete is az új törvény szerint a történelmi egyházak rangjára emelkedhet". Arról is beszélt, hogy ez utóbbi egyháznak "a honossághoz esélye sincs", hiszen nincsenek még húsz évesek sem, ellenben a 25 ezres taglétszámot bármikor tudja bizonyítani, mert információik szerint 40-50 ezer tagjuk van.

"Elképesztőnek" mondta, hogy "kereszténydemokrata politikusok szellemi termékeként" egy ilyen javaslat akár csak elképzelés szintjén felmerülhet. A szóvivő hangsúlyozta: a történelmi rang nem mennyiségi, hanem minőségi jelző, ezért "a leghatározottabban elutasítják az olyan kitételeket, hogy számszerűleg (...) el lehessen érni ezt a rangot". Az új szabályozás olyan kiskaput nyitna ki, amelynek okán jelentősen bővülhet a történelmi egyházak sora - tette hozzá.

A párt szóvivője a Hit Gyülekezetét "cionista szektának" nevezte, amely "nem más, mint bizniszegyház".

Ha ez a törvény ilyen formában életbe lép, akkor nem csak a Hit Gyülekezete, hanem "adott esetben a nemzetbiztonsági évkönyvekben rendszeresen kockázati tényezőként szereplő szcientológia egyház" is történelmi rangra emelkedhet, csakúgy, mint a Krisna tudatú hívők egyháza - hívta fel a figyelmet.

Meglátása szerint a Hit Gyülekezete és a Fidesz a tavalyi országgyűlési választások előtt háttéregyezséget, paktumot kötött, "nyilvánvalóan ez volt az ára annak az egy százaléknyi korábbi SZDSZ-szavazónak", amely szerinte így cserébe megkapta az ígéretet, hogy történelmi egyházzá válhat.

Megfogalmazása szerint a "bizniszegyházak tevékenysége, szellemi-lelki rombolása" sokkal komolyabb károkat okoz, mint bármilyen anyagi vagy fizikai pusztítás. Az új egyházi törvénnyel, ha ezt megszavazzák, ezeknek az egyházaknak is teret nyit a kormány, amelynek következményei egyelőre beláthatatlanok - vélekedett.

Mirkóczki Kálmán az MTI kérdésére úgy fogalmazott: "a törvény adta keretek között, ha szükség lesz rá, elmegyünk, ameddig csak lehet", hogy ezt a törvényt ne ezen koncepció formájában fogadják el.

Azt is mondta, hogy a pártnak nincs állásfoglalása arról, hogy melyik egyházakat tartja történelminek, mert a történelmi kategória "már önmagában adott, ehhez teljesen felesleges kiskapukat nyitni". A párt nem gondolja azt, hogy a történelmi egyházak kategóriáját "törvényi szinten úgy kellene szabályozni, hogy nyissunk vagy zárjunk valamelyik irányba" - jegyezte meg.