eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

Jobbik: Ne lehessen degradálni a történelmi egyházak kategóriáját!

A Jobbik azt követeli, hogy ne lehessen degradálni a történelmi egyházak kategóriáját, oda csak azok kerülhessenek be, amelyek arra méltók - mondta Mirkóczki Kálmán kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Jobbik szóvivője felháborítónak tartja, hogy a most készülő egyházi törvény koncepciója szerint - az általa "bizniszegyháznak" nevezett - Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak rangjára emelkedhet.

Mint közölte, a párt elutasítja "ötlet szintjén is" a most készülő egyházi törvény koncepciójának azt a részletét, miszerint vagy száz éves múlt, vagy 25 ezres taglétszám elegendő lenne a történelmi egyház kategóriába való bekerüléshez. Véleményük szerint ehhez mindkét kritériumnak egyszerre kellene megfelelni.

Mirkóczki Kálmán "döbbenetesnek és felháborítónak" nevezte, hogy ha a kritériumokat vagylagossá teszik, akkor "akár a Hit Gyülekezete is az új törvény szerint a történelmi egyházak rangjára emelkedhet". Arról is beszélt, hogy ez utóbbi egyháznak "a honossághoz esélye sincs", hiszen nincsenek még húsz évesek sem, ellenben a 25 ezres taglétszámot bármikor tudja bizonyítani, mert információik szerint 40-50 ezer tagjuk van.

"Elképesztőnek" mondta, hogy "kereszténydemokrata politikusok szellemi termékeként" egy ilyen javaslat akár csak elképzelés szintjén felmerülhet. A szóvivő hangsúlyozta: a történelmi rang nem mennyiségi, hanem minőségi jelző, ezért "a leghatározottabban elutasítják az olyan kitételeket, hogy számszerűleg (...) el lehessen érni ezt a rangot". Az új szabályozás olyan kiskaput nyitna ki, amelynek okán jelentősen bővülhet a történelmi egyházak sora - tette hozzá.

A párt szóvivője a Hit Gyülekezetét "cionista szektának" nevezte, amely "nem más, mint bizniszegyház".

Ha ez a törvény ilyen formában életbe lép, akkor nem csak a Hit Gyülekezete, hanem "adott esetben a nemzetbiztonsági évkönyvekben rendszeresen kockázati tényezőként szereplő szcientológia egyház" is történelmi rangra emelkedhet, csakúgy, mint a Krisna tudatú hívők egyháza - hívta fel a figyelmet.

Meglátása szerint a Hit Gyülekezete és a Fidesz a tavalyi országgyűlési választások előtt háttéregyezséget, paktumot kötött, "nyilvánvalóan ez volt az ára annak az egy százaléknyi korábbi SZDSZ-szavazónak", amely szerinte így cserébe megkapta az ígéretet, hogy történelmi egyházzá válhat.

Megfogalmazása szerint a "bizniszegyházak tevékenysége, szellemi-lelki rombolása" sokkal komolyabb károkat okoz, mint bármilyen anyagi vagy fizikai pusztítás. Az új egyházi törvénnyel, ha ezt megszavazzák, ezeknek az egyházaknak is teret nyit a kormány, amelynek következményei egyelőre beláthatatlanok - vélekedett.

Mirkóczki Kálmán az MTI kérdésére úgy fogalmazott: "a törvény adta keretek között, ha szükség lesz rá, elmegyünk, ameddig csak lehet", hogy ezt a törvényt ne ezen koncepció formájában fogadják el.

Azt is mondta, hogy a pártnak nincs állásfoglalása arról, hogy melyik egyházakat tartja történelminek, mert a történelmi kategória "már önmagában adott, ehhez teljesen felesleges kiskapukat nyitni". A párt nem gondolja azt, hogy a történelmi egyházak kategóriáját "törvényi szinten úgy kellene szabályozni, hogy nyissunk vagy zárjunk valamelyik irányba" - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×