eur:
401.47
usd:
366
bux:
73707.74
2024. október 7. hétfő Amália

Legalább egy év kell a teljes megtisztításhoz a katasztrófa után

Tragikusnak nevezte a dunántúli helyzetet a vörösiszap-katasztrófa után az uniós környezetvédelmi biztos szóvivője. Az EU szolidaritási alapjából nyújtana segítséget, ha arra Magyarország igényt tart. Illés Zoltán államtitkár szerint legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy a szennyezett területeket teljesen megtisztítsák. Az éjjel éri el a Rábát az áradat. Az egyik áldozatot jövő kedden temetik.

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap. Az áradat az éjjel jut el a Rábába, és a hétvégén vagy a jövő hét elején távozik a megyéből a Dunán. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője közölte: a megyében - ha mindenki betartja a rendszabályokat - senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap. A vízügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a szennyezett víz a Rábában - a vegyi semlegesítés és a hígulás miatt - "ökológiai szempontok alapján már nem okoz gondot", a nagy vízhozamú Mosoni-Dunába érve pedig már kárt sem okoz - emelte ki.

Várhatóan még szerdán elkészül az a háromlépcsős gyűrű, amelyet a Kolontárhoz közeli vörösiszap-tározó töltésszakadásának megszüntetése érdekében építenek ki; szivárgás továbbra sincs. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: az eddig megépített gát magassága már mindenhol eléri a négy métert, a végleges magasság hat méter lesz.

Figyelőszolgálat a gátakon

A szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a Kolontár melletti tározóból kiszabadult vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába - közölte a belügyminiszter.

Pintér Sándor, miután beszámolt a kabinetnek a helyzetről, a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek.

A belügyminiszter a legfrissebb összesítések alapján közölte: az összesen 10 hektárnyi területre kiömlött 6-700 ezer köbméter vörösiszap Kolontáron két utcában 40, Devecseren 19 utcában 244, Somlóvásárhelyen egy utcában 14 házat érintett. Szólt arról is, hogy egyelőre nem tudni, mekkora kár keletkezett, de ennek felmérését megkezdték.

Pintér Sándor megerősítette, hogy a vörösiszap-katasztrófával összefüggő nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át. Hatala József országos rendőrfőkapitány az ügy kiemelt súlyára és összetettségére való tekintettel jelölte ki az NNI-t a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására. Az NNI munkatársai a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival közösen tekintik meg a helyszínt és átveszik az eddig keletkezett nyomozati iratokat. A rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a zagytározó fala, amelynek következtében több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap zúdult Kolontár és Devecser településre. Részletek itt olvashat.

Lakossági fórum

Folyamatosan zajlik a kármentesítés a katasztrófa helyszínein, Devecserben és Kolontáron. Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: az utcákról összegyűjtött iszapot a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. területére, egy biztonságos tározóba szállítják a katasztrófavédelem és a honvédség emberei.

A két településen lakossági fórumot tartanak szerdán este, Kolontáron a MAL Zrt. vezetői is megjelennek. Tili

<

Elöntötte a vörösiszap Devecsert  (képgaléria)

Károly polgármester azt mondta: a katasztrófát a cég okozta, ezért azt várják a társaság vezetésétől, ők is nyilatkozzanak a károsult lakosoknak arról, miként tudják kártalanítani őket. Az emberek 90 százaléka eddig úgy nyilatkozott: soha többé nem akarnak visszatérni otthonukba, ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé - tette hozzá.

A jövő héten kedden temetik el a vörösiszap-áradás első áldozatát Kolontáron, a helyi temetőben - mondta a Veszprém megyei település plébánosa. Mór Miklós közlése szerint október 12-én délután 3 órakor emlékmisét tartanak a négy elhunyt áldozat emlékére, majd a 34 éves fiatalembert fél négykor helyezik végső nyugalomra a falu másik végében lévő temetőben, amelyet nem érintett a vörös sárfolyam.

Tragikus helyzet

A katasztrófával kapcsolatban a BBC-nek nyilatkozott az Európai Unió környezetvédelmi biztosának szóvivője. Joe Hennon elmondta: az uniót a magyar illetékesek még nem keresték meg pénzügyi vagy technikai segítségnyújtás érdekében, de a két fél kapcsolatban van egymással.

A szóvivő tragikusnak nevezte a helyzetet, és kiemelte: az unió szolidaritási alapjából történne a pénzügyi segítségnyújtás, ha arra Magyarország igényt tartana.

A környezetvédelmi államtitkár szerint legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy a vörösiszappal szennyezett területeket teljesen megtisztítsák. Illés Zoltán a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az Európai Unió segítségére is szükség lehet az ökológiai katasztrófa után. Az uniótól pedig anyagi és technikai segítséget is igénybe vehetnek - tette hozzá.

Két hete ellenőrizték a tárolót

Közben az Index arról ír, hogy hónapok óta Illés Zoltán volt személyi titkára vezeti azt a környezetvédelmi felügyelőséget, amely két héttel a gátszakadás előtt ellenőrizte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolóját. Az államtitkár júniusban nevezte ki az eredetileg általános iskolai tanár végzettségű Zay Andreát a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet élére. Az új vezető korábban a Búbos Banka Kör aktivistájaként került kapcsolatba a környezetvédelemmel. Illés Zoltánnak éppen Zay Andrea kinevezése volt az egyik első, és szakmai körökben nagy port felverő intézkedése volt.

A hatóság emberei két héttel a gátfal átszakadása előtt, szeptemberben ellenőrizték a MAL Zrt.

vörösiszaptározóját . Az ellenőrzés tényére a természeti katasztrófa miatt összehívott miniszterelnöki sajtótájékoztatón derült fény, ahol az elhárítási feladatokat koordináló Pintér Sándor elmondta, hogy a tározót rendszeresen ellenőrizték, "hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni". Illés Zoltán pedig a többi között arról beszélt arról a katasztrófa után, hogy a tározó esetleg túl volt töltve iszappal, és ez okozhatta a bajt.

Az ajkai tározó a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi körébe tartozik. A felügyelőségnél az Index kérdésére is megerősítették, hogy a két hete történt vizsgálatot a hatóság emberi végezték.

Újraindítaná a termelést a timföldgyár


Az InfoRádió megkereste a MAL Zrt. elnökét, aki elmondta: a vállalat vagyoni biztosítása 8,5 milliárd forint értékű, ami biztosan fedezi az üzemi berendezésekben keletkezett kárt. "Az igazi probléma abban áll, hogy a harmadik személyeknek okozott kárral szemben nagyon alacsony a biztosítási érték, hiszen ebben az iparágban nem szoktak ilyen balesetek előfordulni" - közölte Tolnay Lajos, hangsúlyozva: felelős vállalatként a humanitárius segélynyújtáson túlmenően is részt kívánnak venni a kárenyhítésben, az érintett települések lakóinak kártalanításában. A timföldgyár elnöke azt is elmondta, hogy csütörtök reggelre várhatóan befejeződik a sérült kazetta körüli ideiglenes gát építése, amely megakadályozza, hogy a vörösiszapos, lúgos víz tovább szennyezze a környezetet.

Elmondta azt is, hogy már a hétvégén szeretnék újraindítani a termelést egy új iszaptároló kazettával az ajkai timföldgyárban. Tolnay Lajos hozzátette, az időjárási körülmények változása miatt a jövőben szárazabb, vagyis kevesebb iszapot eredményező technológia irányába kívánnak elmozdulni. Ezt megírták Illés Zoltán környezetvédelmi helyettes államtitkárnak is abban a levélben, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza.

Közben százötvenezer liternyi sósavat ajánlott fel - ingyen - a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. a vörösiszap lúgos kémhatásának közömbösítéséhez, a cég vasúti tartálykocsikban juttatja el a vegyszert.

Felelősség

Közigazgatási jogi, polgárjogi, és büntetőjogi felelőssége is felvetődhet a zagytározót üzemeltető cégnek a bekövetkezett katasztrófa miatt - mondta el az InfoRádiónak Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakjogásza. Tóth János hozzátette: az üzemeltetőnek mindenféleképp kell kártérítést fizetnie a károsultaknak, ez alól felmentést csak akkor kapnának, ha a katasztrófa külső elháríthatatlan ok miatt következett volna be. Az ügyvéd kiemelte: a károkozó cég tulajdonosai és a vezető tisztségviselők a saját vagyonukkal felelhetnek, ha voltak olyan intézkedéseik, amelyekről tudták, vagy tudniuk kellett volna, hogy azok végrehajtása környezeti kárhoz vezet.

A biztosítók megegyeztek


A lakásbiztosításban érintett társaságok kedden megállapodtak abban, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban esett károkat felmérik, és a társadalmi felelősségvállalásuk alapján méltányosan kezelik a helyzetet - mondta a Magyar Biztosítók Szövetsége szóvivője. Gilyén Ágnes hozzátette: veszélyes üzemi felelősségről van szó, és a biztosítóknak nem kell helytállniuk a lakásbiztosítások alapján.

Eddig négy biztosító jelezte, hogy amint lehet megkezdik a kárfelmérést, illetve - méltányosságból - 150 ezer forint gyorssegélyt folyósítanak: Aegon, Generali, Allianz, Groupama Garancia, Union.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, és összesen százhuszonhárman sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×