eur:
401.41
usd:
365.91
bux:
0
2024. október 7. hétfő Amália
Anyakönyvvezetők a Gróf Károlyi Ferenc házasságkötő terem névadó ünnepsége keretében tartott esküvőn Nyíregyházán 2018. február 10-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

70 új gyereknevet fogadtak el, az uniszex kéréseket elutasították

2023-ban 469 kérelem érkezett szülőktől egyedi keresztnevek engedélyezésére, melyből 70-et fogadott el a Nyelvtudományi Központ. A választható fiú- és lánynevek köre ezzel 4570-ra nőtt.

Raátz Judit, a Nyelvtudományi Központ tudományos főmunkatársa elmondta, rendkívül kedveltek a török eredetű nevek (Ájlá, Nazir), mely a török tévésorozatok népszerűségének köszönhető. Az olyan, mesealakoktól kölcsönzött neveket is gyakran kérik a szülők, mint például Lolka vagy Nia.

2023-ban a Központ a 469 kérelem közül nem fogadta el például az uniszex neveket (pl. Baran, Dzsánszu), valamint számos kettős keresztnév-javaslatot, és a kirívóan egyedi neveket (Csillagfény, Pumba, Jézus, Szentistván) és becenévi alakokat is elutasított.

Egyes nevek rövidült alakjai (Dárisz, Korbin, Tiágó), új kettős keresztnevek (Emilin, Annarózsa) és irodalmi névalakok (Galahad, Legolasz, Szmilla, Zaira) is felkerültek az engedélyezett nevek listájára.

Néhány új név

Lánynevek: Ájlá, Ancsa, Annarózsa, Bojka, Dorita, Dragana, Eleonor, Elora, Emilin, Girdiána, Ili, Kaori, Kikerics, Knevnevjókó, Lile, Linell, Lisza, Mádhuri, Mei, Nabi, Paldzom, Serina, Sosána, Söván, Szmilla, Teca, Zaira, Zenda, Zília.

Fiúnevek: Berk, Dárisz, Gábris, Galahad, Klinton, Korbin, Legolász, Náel, Nazir, Pipó, Saif, Szigurd, Sztoján, Szvjatoszláv, Tiágó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Tavaly óta új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozással rendelkező közép- és nagyvállalatokat, már a társasági adóbevallásukban is szerepeltetniük kell bizonyos, a transzferár dokumentációban is szereplő adatokat, amely a Niveus Consulting Group adószakértői szerint akár 10-20 ezer céget érinthet. Ehhez képest tavaly, a Pénzügyminisztérium statisztikái szerint mindössze 5512 cég nyújtott be transzferáras adatszolgáltatást, vagyis sokan nem tettek eleget – időben vagy egyáltalán – kötelezettségüknek, ennek ellenére egyelőre elmaradtak a jelentős bírságok. Ez annak köszönhető, hogy a NAV támogatólag lépett fel az ellenőrzések során és jellemzően csak hiánypótlásra szólította fel a cégeket, azonban több jel is arra mutat, hogy jövőre már elillanhat ez a jóindulat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×