eur:
386.99
usd:
358.45
bux:
68967.26
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Aláírták a parlamenti frakciók a politikai megállapodást

A parlamenti pártok képviselői aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást pénteken, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés. A képviselők a házelnöknek a frakcióvezetők indítványát összegző javaslata alapján szavaznak majd a bizottsági tisztségviselőkről.

A Ház alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen két bizottság - a nemzetbiztonsági és a költségvetési - tekintetében volt vita; a végül aláírt szövegben az szerepel, hogy a "bizottsági rendszerről nem született megállapodás".

A frakciók egyetértettek a Fidesz-KDNP azon javaslatával, hogy valamennyi bizottságban biztosítani kell az ellenzéki képviselők egyharmados arányát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az egyeztetésen azt javasolta: a szocialisták 14 óráig tegyék meg végső javaslatukat a bizottsági tisztségviselőkre.

Az egyeztetésen elhangzott: a házszabály szerint az új házelnök a bizottsági tisztségviselőkre a politikai megállapodás szerint tesz javaslatot, ha ez nincs, akkor figyelembe veszi a képviselőcsoportok vezetőinek indítványát, majd ezt összegezve teszi meg javaslatát, amiről a Ház szavaz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Miután úgy tűnt, nyugvópontra jutott a briteknél az úgynevezett Ruanda-terv körüli vita, a múlt héten a Munkáspárt szólalt fel az elképzelés ellen. A Corvinus Egyetem docense a vita okai mellett a többi között arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a kutatások szerint a Munkáspárt jelentős előnnyel rendelkezik a Konzervatív Párttal szemben. Ez a tendencia az 1997-ben, a Tony Blair által elért nagy aranyú győzelemhez hasonlót is előrevetíthet – mondta Gálik Zoltán.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Megszólalt a kijevi katonai irányítás az harkivi offenzívával kapcsolatban, amelyben elismerték, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Vovcsanszkért vívott harcban – írja az Ukrajinszka Pravda. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház közzétette a szokásos jelentését az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Ezúttal a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter távozásának okairól írtak. Szerintük az orosz-ukrán háborúnak jelentős köze volt a tárcavezető távozásához. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×