eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

A miniszter elrendelte az egészségügyi katasztrófahelyzetet Tapolcán

Egészségügyi katasztrófahelyzetet rendelt el a miniszter a tapolcai kórházra vonatkozóan. Az intézkedést a közép-dunántúli regionális tiszti főorvos kérte a szakminisztertől - mondta Császár László, a település fideszes polgármestere pénteken Tapolcán.

Egészségügyi katasztrófahelyzetet hirdetett ki pénteken Tapolcán a szakminiszter annak érdekében, hogy a helyi kórházban fekvő másfél száz beteg, illetve a járóbetegek ne maradjanak ellátatlanul.

Székely Tamás egészségügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: utasította az országos tiszti főorvost, hogy a szükséges intézkedéseket - például egészségügyi dolgozók kirendelését - pénteken 24 óráig tegye meg, hogy szombaton nulla órától legyen ideiglenes működési engedélye a tapolcai kórháznak.

"Ezt a döntést azért hoztam meg, mert jelen pillanatban nincs olyan, aki el tudná látni a betegeket", a jelenlegi működtetőnek ugyanis nincs működési engedélye - jegyezte meg.

A miniszteri döntés előzménye, hogy a tapolcai városi kórházat működtető Medisyst Kft. csütörtökön jelezte: május 1-jével megszűnhet a kórházi ellátás a városban.

A miniszter ideiglenes intézkedése visszavonásig érvényes; azaz amíg nem lesz állandó működési engedélye a kórháznak egy új szolgáltatóval - amelynek egyébként teljes ellátást kell majd nyújtania -, addig marad az egészségügyi katasztrófahelyzet Tapolcán. Ez Székely Tamás szerint egy-két hétig tarthat.

Az azonnal végrehajtható intézkedésre egy tavaly elfogadott törvény nyújt lehetőséget, amely éppen az ilyen, egészségügyi ellátásban felmerülő váratlan vészhelyzetek kezelésére szolgál, például ha valahol megszűnik az ellátás, felmondanak a dolgozók, fontos eszköz elromlik - mondta a miniszter.

A tapolcai kórház működése bizonyos vonatkozásokban több megye, egy egész régió ellátását érinti, ezért volt szükség a miniszter döntésére. Ezután az országos tiszti főorvos utasításait kötelesek végrehajtani például az érintett egészségügyi dolgozók, illetve tulajdonosok.

A tapolcai önkormányzat korábban átadta a kórházat a Medisyst Kft.-nek, az azonban novemberben jelezte, hogy a kórház működtetésének visszaadására kényszerül, azóta tart a huzavona - tette hozzá a miniszter.

Bujdosó László közép-dunántúli regionális tiszti főorvos pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kórház ideiglenes működtetőjeként a városi önkormányzat által alapított Tapolcai Kórház Nonprofit Kft.-t jelölte ki. Ismertetése szerint az átadás-átvételt pénteken éjfélkor tartják meg a kórházban az ő jelenlétében, ott lesznek a korábbi működtető, a Medisyst és az ideiglenesen üzemeltetésre kijelölt helyi nonprofit kft. képviselői, valamint a város polgármestere és jegyzője.

Bujdosó László azt hangsúlyozta, hogy mindebből a 191 ágyas tapolcai kórház betegei semmit sem érezhetnek meg, a betegellátás és a beutalás rendje zavartalan marad, és az új kft. átveszi az intézmény mind a 250 dolgozóját is.

Császár László, Tapolca fideszes polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy a Medisysttel a kórház működtetésére kötött szerződés megszűntével éjféltől visszakerülnek a kórházi eszközök és használati jogok az önkormányzathoz, s május 3-án a nonprofit kft. beadhatja a működési engedély iránti kérelmét. A polgármester elmondta azt is, hogy egyeztettek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is, és az május 1-jétől továbbra is finanszírozni fogja a tapolcai kórházban a betegellátást.

A Medisyst Kft. 2009 októberében szóban, novemberben pedig írásban is közölte a tapolcai önkormányzattal, hogy "a kudarcos állami egészségpolitika, a tapolcai betegekre jutó állami támogatás drasztikus csökkenése miatt" és a gazdasági ellehetetlenülés következtében visszaadja a városnak - a szerződésben foglaltak szerint - a kórház üzemeltetését.

Az országos tiszti főorvos április 22-én hozta meg azt a határozatát, amelyben jóváhagyta a közép-dunántúli regionális tiszti főorvos korábbi döntését, azaz helyt adott a Medisyst azon kérésének, hogy visszaadhassa a tapolcai kórház működtetésére kapott engedélyt. Falus Ferenc országos tiszti főorvos április 30-i határidővel hagyta jóvá az elsőfokú határozatot, azaz ezután a Medisyst már nem köteles működtetni a kórházat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×