eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Az állami lobogó felvonásával megkezdődött a 15-i ünnepségsorozat

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat. A fővárosi ünnepségek és más rendezvények miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat. A lobogót katonai tiszteletadás mellett hétfőn délelőtt vonták fel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordon mögött rendőrautók állnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli részén lehet - a detektoros kapun áthaladva - a Kossuth térre bejutni. A kordonon kívülről bekiabálások hallatszanak.

Családosok ünnepeltek a Múzeumkertben

Megtöltötte a Múzeumkertet és a környező utcákat a hétfőn 11 órakor kezdődő ünnepi műsor közönsége. A Közös tavaszunk című műsort megtekintő látogatókat a hideg és az erős szél sem zavarta abban, hogy végignézzék a Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Egyházi Géza fellépésével, valamint kétszáz táncos és a hagyományőrző huszárok részvételével zajló műsort.

A Múzeum körút két végét - a Kálvin tér és az Astoria felől - idén nem fémkordonokkal, hanem szalagkordonnal zárták le, és azokon átvizsgálás nélkül bárki szabadon átkelhetett. A Múzeumkertbe csak azok léphettek be, akiknek előtte átvizsgálták a táskáját. Üveget vagy egy méternél hosszabb zászlórudat nem vihetett be senki, a beléptetést itt tűzszerész jelvényt viselő rendőrök biztosították.

A Nemzeti Múzeumhoz többségében fiatalok érkeztek, és sokan magukkal hozták gyerekeiket is. A hangulat a korábbi évekhez képest sokkal békésebb volt, bekiabálásokat sem lehetett hallani.

A fővárosban az állami megemlékezések mellett a politikai pártok is tartanak rendezvényeket az évfordulón, és sok más program is várja az érdeklődőket. A zászlófelvonás után a hagyományoknak megfelelően délelőtt ünnepi műsort tartanak a Múzeumkertben, és Széchenyi korzó elnevezéssel történelmi játszóház és huszártábor lesz a Lánchídon és a Roosevelt téren. A hidat egész napra lezárják és sétálóutcává alakítják.

Kossuth- és Széchenyi-díjakat ad át Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon kormányfő az Országházban.

Gyűléseket tartanak a pártok

A parlamenti pártok is megtartják hagyományos megemlékezéseiket, illetve politikai nagygyűlésüket. Az MSZP a V. kerületben, a Pilvax közben tartja nagygyűlését. A Fidesz-KDNP frakciószövetség az I. kerületben, az Attila úton, a Dózsa György-szobornál tartja kampánynyitó nagygyűlését és ünnepi megemlékezését. Orbán Viktor pártelnök beszédét az InfoRádió élőben közvetíti délután 4 órától. Az MDF ünnepi rendezvénye a VI. kerületi Jókai téren lesz. A Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Deák térhez közel tartja nagygyűlését.

A Fővárosi Önkormányzat megemlékezésének helyszíne az idén is a Március 15. tér, a Petőfi-szobor mellett Demszky Gábor főpolgármester mond beszédet.

Szinte valamennyi megyeszékhelyen és vidéki városban tartanak ünnepségeket, koszorúzásokat az évforduló alkalmából, sok helyen lesz kulturális program is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×