eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb árhullámok várhatók a Tisza mellékfolyóin

Újabb árhullámok kialakulása várható a Tisza mellékfolyóin az erőteljes felmelegedés és a csapadék miatt; a Zagyván és a Tarnán történt vízszintemelkedések az előbbi folyón Jásztelek térségében ismét kis mértékű áradást okoztak - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) védelemvezetője csütörtökön.

Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Közép-Tisza vízállása a kiskörei vízmércénél meghaladta a 600 centimétert, ezért két szakaszon - Kisköre és Szórópuszta, valamint Fegyvernek és Tiszabura között - elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A Tisza árhulláma jelenleg Tokaj-Tiszadob térségében tetőzik, szolnoki tetőzése szombaton várható, 600 centiméter körüli értéken.

A Köti-kövizig továbbra is másodfokú készültséget tart fenn 152 kilométeren a Hortobágy-Berettyón, a Zagyván és a Tápión, ez 24 órás őr- és figyelőszolgálatot jelent.

A helyi hókészlet elolvadása ellenére a területre érkező folyamatos csapadék-utánpótlás miatt tovább nőtt az elöntött területek nagysága, a belvíz elleni védekezés az igazgatóság majdnem teljes működési területét érinti.

Nyolc szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, a szivattyútelepek 24 órás üzemmódban működnek. A mostani védekezés alatt az összes átemelt vízmennyiség meghaladta a 15 millió köbmétert. Folytatták a belvízi csatornákban található növények, főként a nád kivágását, hogy meggyorsítsák a víz elvezetését az alacsonyan fekvő vagy lefolyástalan területekről.

A belvíz ellen védekező önkormányzatok közül Örményes harmadfokú, míg Alattyán, Jásztelek, Fegyvernek és Tiszaföldvár másodfokú készültséget tart fenn.

Az ár- és a belvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 318-an dolgoztak.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×