Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb árhullámok várhatók a Tisza mellékfolyóin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb árhullámok kialakulása várható a Tisza mellékfolyóin az erőteljes felmelegedés és a csapadék miatt; a Zagyván és a Tarnán történt vízszintemelkedések az előbbi folyón Jásztelek térségében ismét kis mértékű áradást okoztak - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) védelemvezetője csütörtökön.

Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Közép-Tisza vízállása a kiskörei vízmércénél meghaladta a 600 centimétert, ezért két szakaszon - Kisköre és Szórópuszta, valamint Fegyvernek és Tiszabura között - elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A Tisza árhulláma jelenleg Tokaj-Tiszadob térségében tetőzik, szolnoki tetőzése szombaton várható, 600 centiméter körüli értéken.

A Köti-kövizig továbbra is másodfokú készültséget tart fenn 152 kilométeren a Hortobágy-Berettyón, a Zagyván és a Tápión, ez 24 órás őr- és figyelőszolgálatot jelent.

A helyi hókészlet elolvadása ellenére a területre érkező folyamatos csapadék-utánpótlás miatt tovább nőtt az elöntött területek nagysága, a belvíz elleni védekezés az igazgatóság majdnem teljes működési területét érinti.

Nyolc szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, a szivattyútelepek 24 órás üzemmódban működnek. A mostani védekezés alatt az összes átemelt vízmennyiség meghaladta a 15 millió köbmétert. Folytatták a belvízi csatornákban található növények, főként a nád kivágását, hogy meggyorsítsák a víz elvezetését az alacsonyan fekvő vagy lefolyástalan területekről.

A belvíz ellen védekező önkormányzatok közül Örményes harmadfokú, míg Alattyán, Jásztelek, Fegyvernek és Tiszaföldvár másodfokú készültséget tart fenn.

Az ár- és a belvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 318-an dolgoztak.