Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem került a magyar polcokra a fertőzött sajtokból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem került a magyar polcokra a lisztériával fertőzött sajtokból, amelyek eddig 6 ember halálát okozták Ausztriában. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a Magyarországon előállított tejtermékek csak egy ezreléke jelenthet veszélyt a fogyasztókra.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy Magyarországra nem került azokból a lisztéria baktériummal fertőzött tejtermékekből, amelyeket egy ausztriai sajtüzemben állították elő és négy osztrák, illetve két német ember halálát okozták.

Szeitzné dr. Szabó Mária hozzátette, hogy a fertőzött termékek listáját az osztrák egészségbiztonsági hivatal honlapján a www.ages.at címen lehet elérni.

Merényi Imre tejgazdasági és tejipari szakmérnök az InfoRádiónak azt mondta, a nyers tejből készített tejtermékek előállításakor fennáll a veszélye, hogy lisztériával fertőződnek, és akár halált is okozhatnak.

Nagyobb mennyiségben az embereket mérgezheti, de ha a tejet hőkezelik, akkor ezek a mikroorganizmusok elpusztulnak. Hosszú a lappangási ideje és nem lehet kimutatni - fejtette ki.

Merényi Imre kiemelte, hogy a Magyarországon előállított tejtermékek csak egy ezreléke jelenthet veszélyt a fogyasztókra, mert mindenhol hőkezelt tejből készülnek az áruk.