Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A napokban Budapestre érkezik az új amerikai nagykövet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő héten várhatóan elfoglalja budapesti állomáshelyét az új amerikai nagykövet - tájékoztatta az MTI-t a hétvégén a washingtoni magyar nagykövetség.

A görög származású Eleni Tsakopoulos-Kounalakis asszony várhatóan a hét végén érkezik a magyar fővárosba.

A Barack Obama elnök által kiválasztott nagykövet - akinek jelölését decemberben erősítette meg az amerikai szenátus - megbízólevelének átadása előtt nem kíván nyilatkozni a sajtónak.

Az MTI úgy értesült, hogy az új misszióvezető január 12-én már részt vehet a Sólyom László köztársasági elnök által a budapesti nagykövetek részére adandó év eleji fogadáson, ehhez azonban előzőleg át kell adja megbízólevelét.

A szenátus külügyi bizottságában december 8-án hagyták jóvá - egyhangúlag - Eleni Tsakopoulos Kounalakis kinevezését. December végén a szenátus is jóváhagyta a kinevezést. A Demokrata Párt befolyásos adománygyűjtője, az amerikai-görög közösség aktivistája november 18-i meghallgatásán egyebek mellett arról beszélt, hogy nagykövetként segíteni akarja az amerikai befektetőket Magyarországon, és központi szerepet szán tevékenységében a gazdasági, energiaügyi kérdéseknek.

Kounalakist októberben jelölte Barack Obama elnök a nagyköveti posztra. Az üzletasszony Kalifornia állam egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési cége, az AKT Development Corporation elnöke. Férje, Markos Kounalakis újságíró, a Washington Monthly című havi politikai magazin tiszteletbeli elnöke.

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa korábban az InfoRádiónak elmondta, Eleni Tsakopoulos-Koulanakis politikai kinevezettnek tekinthető, és sok pénzzel támogatta Obama elnök kampányát.

Az ismeretlenség homályából bukkant elő az új amerikai nagykövet - mondta a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, aki hozzátette: Eleni Tsakopoulos-Koulanakis személyében egy olyan üzletasszonyról van szó, aki eddig nem mozgott diplomáciai pályán, így teljesen ismeretlen a nagyközönség és a szakértők előtt.

Arra a kérdésre, hogy Barack Obama miért nem karrierdiplomatát nevezett ki, Magyarics Tamács szerint az egyik lehetséges válasz az, hogy ha egy ország sorozatban kap politikai kinevezetteket - és Magyarország esetében ez történt -, akkor feltehetően a következő alkalommal is azt kap.

A döntésből nem igazán lehet leszűrni, hogy az Egyesült Államok miként tekint Magyarországra - hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a kérdés inkább az, hogyan alakul a nagykövet kapcsolatrendszere az itteni politikusokkal és diplomáciai személyekkel.

Magyarország nem az a hely, ahova a maradék elv alapján nevezik ki a nagyköveteket, mert ez a poszt sok szempontból jónak számít: nem kell nagyon kellemetlen, finom munkát igénylő diplomáciai feladatokat ellátni, rendkívül jó a földrajzi fekvése, és magas színvonalú a kulturális élete is - fűzte hozzá az Amerika-szakértő.