eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Giró-Szász: a szocialista kormány választási költségvetést hozott létre

A szocialista kormány választási költségvetést hozott létre, melynek hiányszámai csak jövő májusig tarthatóak - jelentette ki Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója a Keresztény Értelmiségek Szövetsége (KÉSZ) által szervezett civil fórumon szerdán Mátészalkán.

A politikai elemző a jövő évi büdzsé kapcsán arra emlékeztetett: ugyanazok terjesztették be a költségvetést, mint 2005 végén, ami körülbelül 4 százalékos hiánnyal számolt.

Az irányszám, amely a 2006-os választásokig minden kommunikációját uralta az akkori kormányzatnak, év végére 10 százalék felé módosult - tette hozzá.

Giró-Szász András szerint nem elfogadhatóak a mostani számok sem, mivel a kormány hitelességi problémája nemcsak az akkori, hanem a jelenlegi költségvetésben is fennáll.

Ebben a pillanatban a kormányzat 3,8 százalékos hiánycélról beszél, amelyet mindenáron próbál megtartani, de ezt csak májusig-áprilisig lehetséges, "s utána jön az özönvíz" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a választásokat követően mindenképpen új költségvetésre van szüksége az országnak, mert tarthatatlanok lesznek a büdzsében meghatározott számok.

Az elemző kifejtette: a kormányzat által vállalt 3,8 százalékos GDP arányos hiány jelen pillanatban a szakmai prognózis szerint 7,5 százalék, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány olyan költségvetéssel számol 2010-ben, mint négy évvel ezelőtt.

"A szocialista kormány választási költségvetést hozott létre, amelynek retorikája nyilvánvalóan a megszorításokra épül, és a gazdaságot helyrerakó költségvetés retorikája. A háttérben ez két célt szolgál: a lehető legtöbb mandátum megvédését és az apanázs kifizetések lehetővé tételét" - mondta a politikai elemző.

Giró-Szász András szerint ezért a hivatalba lépő kormánynak az első feladata lesz a költségvetés átstrukturálása, melynek nem politikai, hanem józan gazdasági lépésnek kell lennie.

Ez nem lesz egyszerű, mert a jelenleg prognosztizálható költségvetési tételösszegek egy részét elköltik májusig. Így nagy elvárások fogalmazódnak meg a új kabinettel szemben, amely a tényleges, valós költségvetési számokat csak a választásokat követően ismerheti meg - fűzte hozzá a Századvég Alapítvány igazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×