Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tóthfalusi: a politikusok a felelősek a BKV nehézségeiért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem volt információja a BKV-s végkielégítések mértékéről a fővárosi tömegközlekedési cég igazgatótanácsának - mondta Tóthfalusi György az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának keddi ülésén. Az igazgatótanács elnöke a politikusokra hárítja a felelősséget a BKV működési nehézségeiért, mert a kormány és a fővárosi önkormányzat nem ad a vállalatnak elegendő pénzt ahhoz képest, milyen szolgáltatást vár el. Szerinte a Budapest környéki agglomeráció önkormányzatait is be kellene vonni a társaság finanszírozásába.

Tóthfalusi György közölte: a végkielégítéssel kapcsolatosan csak az utóbbi időben, a sajtó útján szereztek tudomást, az alapító okiratból kifolyólag ugyanis az egyes munkavállalókkal kötött szerződések tartalmát nem ismerik

Ezzel szemben három héttel ezelőtt az MR1-Kossuth Rádió arról számolt be, hogy a több mint 30 millió forintos végkielégítéssel távozott a BKV-tól az egyik tanácsadó, Futó Sándor, akivel Tóthfalusi György kötött szerződést, ráadásul még közös üzleti érdekeltségük is volt.

Az igazgatótanács elnöke az InfoRádióban azt mondta: az állam vagy a főváros nem ad elegendő pénzt a BKV-nak, ahhoz képest, hogy milyen szolgáltatást vár el. Hozzátette: egy önkormányzati gazdasági társaságban nem elsősorban a vezetőség felel azért, hogy mekkora a támogatás mértéke.

A társaság jelenleg 10-15 milliárd forintos veszteséggel küzd, ezért pedig szerinte nem elsősorban a nem hatékony működés okolható. Mint mondta, a források fele származik a jegy- és bérleteladásokból, míg a másik felét biztosítja Budapest és az állam. A fővárosi közgyűlés ugyanakkor évről évre olyan szolgáltatást vár el a vállalttól, amely nem megvalósítható az általa nyújtott támogatásból.

Hangsúlyozta, a végkielégítések kifizetése, valamint az, hogy az elmúlt két évében négy vezérigazgatója volt a BKV-nak, nem tipikus eset, a veszteségek nagy része nem emiatt keletkezett. Elmondta azt is: az amortizációs veszteség is 100 millió forintos nagyságrendű.

Az igazgatóság elnöke ezért a politikusokra hárítja a felelősséget a BKV működési nehézségeiért. Hozzátette: a Budapest környéki agglomeráció önkormányzatait is be kellene vonni a társaság finanszírozásába.

Szavai szerint ugyanakkor a veszteségek kapcsán a Székely Gábor szabad demokrata politikus által vezetett felügyelőbizottsága sem felelős, mivel a testület döntéseket nem hozhat, munkájukról pedig pontosan számot adtak.

Mint mondta, a társaság állapotáért a tulajdonos, azaz a fővárosi önkormányzat okolható, amiért olyan feladatokat követelt meg a vállalattól, amelyhez nem nyújtott fedezetet.

Hanganyag: Németh Zoltán