eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

Az MDF "falat húzna" a Jobbik elé

Az MDF kezdeményezi, hogy a magyar Európai Parlamenti képviselők nyilvánítsák ki, Magyarország mélyen elítéli azokat az erőket, amelyek lábbal tiporják a jogszabályokat és félelemre adnak okot. A párt elnökségi tagja az InfoRádiónak azt mondta: a Jobbik köré "falat kell húzni", mert veszélyezteti a szlovák nyelvtörvény elleni magyar fellépés sikerét. A Jobbik sajtófőnöke antidemokratikusnak tartja, hogy azon munkálkodnak a pártok, hogy a Jobbikot és támogatóit kirekesszék a politikából.

Minden demokrata erőnek közösen kell fellépnie és "falat húznia" a Jobbik elé - mondta az InfoRádiónak Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségi tagja. A politikus közölte: miközben politikai konszenzus alakult ki a magyar parlamenti pártok között a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban, pozícióikat súlyosan rombolja a Jobbik tevékenysége. Ezt azzal magyarázta, hogy a Jobbik állandó hivatkozási alapot biztosít a szlovákiai kormánypártoknak, hogy folyamatosan ujjal mutogathassanak Magyarországra, mert itt is van egy EP-képviselettel rendelkező csoport, amely mások kirekesztésére és az irredentizmusra építi politikáját.

Az MDF azt kezdeményezi, hogy a demokrata magyar EP-képviselők egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében nyilvánítsák ki: Magyarország mélyen elítéli azokat az erőket, amelyek lábbal tiporják a jogszabályokat és félelemre adnak okot.

Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: a magyarság jórészt a Jobbiknak köszönheti, hogy Szlovákiában a jövőben is táptalajra lel a szélsőséges gondolkodás, a magyarellenes kirekesztő gondolatok és politika, valamint olyan helyzet állhat elő, hogy a szlovák miniszterelnök kikérheti magának, hogy figyelmeztetik őt és kormányát az Európai Unió alapelveinek, az Európa Tanács határozatainak betartására.

Jobbik: szemtelenség

Unalmasnak tartja Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke azokat a folyamatos antidemokratikus megnyilvánulásokat, amelyekre arra irányulnak, hogy a pártot és támogatóit hogyan rekesszék ki. Szemtelenség a Jobbikra mutogatni, amely nem tett mást, csak rávilágított a határon túli magyarság sorskérdéseire - tette hozzá.

A Jobbik mondta elsőként, hogy a szlovák államnyelvtörvény elfogadhatatlan, emellett folyamatosan felhívják a figyelmet a felvidéki magyarság problémáira - fejtette ki Novák Előd.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×