Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az MDF \"falat húzna\" a Jobbik elé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MDF kezdeményezi, hogy a magyar Európai Parlamenti képviselők nyilvánítsák ki, Magyarország mélyen elítéli azokat az erőket, amelyek lábbal tiporják a jogszabályokat és félelemre adnak okot. A párt elnökségi tagja az InfoRádiónak azt mondta: a Jobbik köré \"falat kell húzni\", mert veszélyezteti a szlovák nyelvtörvény elleni magyar fellépés sikerét. A Jobbik sajtófőnöke antidemokratikusnak tartja, hogy azon munkálkodnak a pártok, hogy a Jobbikot és támogatóit kirekesszék a politikából.

Minden demokrata erőnek közösen kell fellépnie és "falat húznia" a Jobbik elé - mondta az InfoRádiónak Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségi tagja. A politikus közölte: miközben politikai konszenzus alakult ki a magyar parlamenti pártok között a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban, pozícióikat súlyosan rombolja a Jobbik tevékenysége. Ezt azzal magyarázta, hogy a Jobbik állandó hivatkozási alapot biztosít a szlovákiai kormánypártoknak, hogy folyamatosan ujjal mutogathassanak Magyarországra, mert itt is van egy EP-képviselettel rendelkező csoport, amely mások kirekesztésére és az irredentizmusra építi politikáját.

Az MDF azt kezdeményezi, hogy a demokrata magyar EP-képviselők egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében nyilvánítsák ki: Magyarország mélyen elítéli azokat az erőket, amelyek lábbal tiporják a jogszabályokat és félelemre adnak okot.

Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: a magyarság jórészt a Jobbiknak köszönheti, hogy Szlovákiában a jövőben is táptalajra lel a szélsőséges gondolkodás, a magyarellenes kirekesztő gondolatok és politika, valamint olyan helyzet állhat elő, hogy a szlovák miniszterelnök kikérheti magának, hogy figyelmeztetik őt és kormányát az Európai Unió alapelveinek, az Európa Tanács határozatainak betartására.

Jobbik: szemtelenség

Unalmasnak tartja Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke azokat a folyamatos antidemokratikus megnyilvánulásokat, amelyekre arra irányulnak, hogy a pártot és támogatóit hogyan rekesszék ki. Szemtelenség a Jobbikra mutogatni, amely nem tett mást, csak rávilágított a határon túli magyarság sorskérdéseire - tette hozzá.

A Jobbik mondta elsőként, hogy a szlovák államnyelvtörvény elfogadhatatlan, emellett folyamatosan felhívják a figyelmet a felvidéki magyarság problémáira - fejtette ki Novák Előd.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa