eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Draskovics: A jogállam válasza példátlan lesz a bírósági döntéssel szembefordulóknak

Draskovics Tibor szerint példátlan, hogy egyesek nyíltan szembefordulnak az államot képviselő bíróság döntésével; ráadásul egy parlamentbe törekvő párt kifejezett támogatása mellett. Késik és kamatot utal az APEH. A gazdasági válság háttérbe szorítja a klímaváltozást. Lapszemle a reggeli sajtóból.

A Népszabadság interjút közöl az igazságügyi és rendészeti miniszterrel. Draskovics Tibor szerint példátlan, hogy egyesek nyíltan szembefordulnak az államot képviselő bíróság döntésével; ráadásul egy parlamentbe törekvő párt kifejezett támogatása mellett. A tárcavezető hozzátette, a jogállam válasza is példátlan lesz. A törvény erejével, az összes lehetséges eszköz és szankció következetes alkalmazásával ki fogja kényszeríteni a törvényes rend helyreállítását, fenntartását. Draskovics Tibor az interjúban kitér arra, hogy a közbiztonság javítása érdekében nem átfogó reformra kellene várni, sokkal inkább egy irányba mutató, következetes, rövid távon ható intézkedések sorára van szükség. Ezek fő iránya a nagyobb közterületi jelenlét, a rendőrség reagálóképességének javítása.

A Magyar Nemzet szerint eddig 58 millió forintba került az adóhivatal csúszása. Július elejéig 118 ezer magánszemélynek utalta át késve az adóhatóság az őket megillető szja-visszatérítéseket. Késlekedése miatt az APEH eddig 58 millió forint kamatot fizetett. A hivatal a tavalyi év közepéig csak tizedennyi esetben késett, s így csupán tizedennyi kamatot kellett átutalnia. Az okokat firtató kérdésre a hivatalnál kifejtették: 2009 elején új informatikai megoldást üzemeltek be. A rendszert korábban tesztelték ugyan, de a próbákkal nem tudták az összes hibát kiküszöbölni.

Az Index szerint az európaiak szerint a legnagyobb globális kihívás a szegénység elleni küzdelem, ezt követi a sorban a gazdasági válság, és csak harmadik helyen szerepel a klímaváltozás. Az Európai Bizottság felmérési és elemzési szolgálata, az Eurobarométer szerdán hozta nyilvánosságra annak a közvélemény-kutatásának az eredményét, ami azt vizsgálja, hogy az európaiak hogyan viszonyulnak a klímaváltozáshoz. A közelmúltban az EU-ban végzett közvélemény-kutatásokból az derült ki, hogy az európaiakat elsősorban a mindennapi életüket érintő kérdések foglalkoztatják, így a munkanélküliség, a gazdasági növekedés, az infláció és a vásárlóerő. A globálisabb területek iránti érzékenység ezzel arányosan viszont csökkent, így kevésbé törődnek a terrorizmussal, a bevándorlással, illetve a klímaváltozással.

A Napi Gazdaság azt írja, ősszel talán lesz Szobi szörp. A közüzemi tartozás mellett újra be kellene fizetnie a Szobi Italgyártó Kft. tulajdonosának a csatornahálózatra csatlakozás díját, holott a szörpgyár közművesített. A tulajdonos ezt nem tartja jogosnak és egyelőre vár a fizetéssel, de így nem képes újraindulni a gyár sem. A vita miatt áll jelenleg is a gyártóbázis, amely az új tulajdonos szerint talán ősszel beindul.

A Világgazdaság úgy tudja, az idén tovább folytatódik a nem teljesítő hitelek arányának növekedése a bankok portfóliójában, csak a tendencia intenzitása a kérdéses - mutat rá most közzétett éves jelentésében a pénzügyi felügyelet. A PSZÁF szerint a háztartások adóssághelyzete egyre rosszabb képet mutat: tavaly a teljes hiteladósság 30 százalékkal gyarapodott, a rendelkezésre álló jövedelmekhez mért adósságráta pedig 51-ről 64 százalékra nőtt. A változásban jelentős szerepet játszott a forint gyengülése is.

A portfolio.hu írásából kiderül, elsőrendű fontosságú, hogy fennmaradjon az orosz bankrendszer stabilitása, miközben egyrészt igyekszik ösztökélni a kormány a hitelezést, másrészt a bankok rossz hitelállománya egyre csak nő - állapította meg az OECD. Egyre kevesebben fizetik vissza banki hiteleiket, emiatt a legfőbb kihívás szerintük nem más, mint hogy fenntartsák a bankok tőkemegfelelését és megelőzzék a hitelek hirtelen elapadását. Az OECD 6.8 százalékos gazdasági visszaesést vár idén az országban, s ezzel az ország egy évtizedes "békeidőszak" után süllyed ismét recesszióba.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×