eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány-csomag: "Komolytalanok a 12 hónapon túlmutató tervek"

Túl késő és túl kevés - így jellemezte a miniszterelnök hétfői válságkezelő bejelentéseit a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a külföldi cégek bizalmát csak úgy lehetne visszaállítani, ha a javaslatok az állam működésének teljes megváltoztatására irányulnának. Tamás Pál szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója viszont úgy véli: nem a hitelesség hiánya, hanem a folyamatosan változó helyzet miatt nem valósultak meg Gyurcsány Ferenc eddigi bejelentései. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta: a vállalkozók azonnal változásokat akarnak.

Késeinek és kevésnek tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői válságkezelő bejelentéseit a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a külföldi cégek bizalmát csak úgy lehetne visszaállítani, ha a javaslatok az állam működésének teljes megváltoztatására irányulnának.

A 12 hónapon túlmutató tervek nem vehetők túl komolyan és bizonytalanok - vélekedett Felcsuti Péter, aki szerint tavaly szeptemberben még talán több elemző is megdicsérte volna az elképzeléseket, de azóta az események olyan sebességgel haladtak előre, hogy ez ma már nem elégséges.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a kormánynak vissza kell nyernie a külföldi befektetők bizalmát vagy lassítania kell a bizalomvesztést, valamint meg kell változtatnia az állam és a gazdaság működési módját - ez a gazdasági és társadalmi tevékenységek közötti erőforrások átrendezését jelentené. Ha nem változik ez a működési mód, akkor a belföldi és a külföldi befektetőkben megerősödik az az érzet, hogy a kormány válasza a válság erejéhez képest túl gyenge - figyelmeztetett.

Ha a magyar kormány nem akar és nem tud letérni a rossz pályáról, akkor a befektetők azt gondolják, hogy a válság el fogja söpörni az országot - hangsúlyozta Felcsuti Péter.Tamás Pál szociológus viszont úgy véli, hogy nem a hitelesség hiánya, hanem a folyamatosan változó helyzet miatt nem valósultak meg Gyurcsány Ferenc eddigi bejelentései.

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: az alsó középosztály helyzete nem romlana, ha a kormányfő által hétfőn ismertetett módon alakulna át az adórendszer. Hozzátette: valamivel kisebbek lennének e réteg adóterhei, néhány ezer forinttal azonban kevesebb szociális juttatás járna nekik, az áfa emelése pedig a fogyasztásuk függvényében érintené őket.

Tamás Pál szerint az adócsomag a középosztály számára 2 százalékos reáljövedelem-csökkenést hozhat. Ennél a csoportnál mutatkozik meg ugyanis igazán az áfa emelkedése, míg az adóterhek nem csökkennek jelentősen. A javaslat értelmében a vagyonosabb rétegek terhei csak minimálisan emelkednének - fűzte hozzá a szociológus.

A Gyurcsány Ferenc által eddig bejelentett csomagok nem a hitelesség hiánya, hanem a folyamatosan változó helyzet miatt nem valósultak meg - véli az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója. A hitelesség nem azt jelenti, hogy a változó körülmények között is ahhoz tartjuk magunkat, amit egyszer kimondtunk, hanem, hogy képesek vagyunk az új helyzetekhez sikeresen alkalmazkodni - hangsúlyozta Tamás Pál.Bár a bérjellegű terheken valamelyest csökkent a kormány, az adóváltoztatások összességében nem a vállalkozásoknak kedveznek - véli a BDO Forte adótanácsadó cég vezetője. Gerendy Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: versenyképességi szempontból sokat rontott a társasági adó 16-ról 19 százalékosra emelése, amelyet nem kompenzál a 4 százalékos különadó eltörlése.

Némi javulást csak a bérterhek terén könyvelhetnek el a cégek. A munkaadókat terhelő bérjárulék 5 százalékponttal csökken, ez azonban csak a minimálbér kétszereséig érvényesíthető idén július 1-jétől.

A kormány bejelentései között szerepel a személyi jövedelemadó sávhatárának megemelése is. A magasabb adókulcs szerint csak a 3 millió forintos éves jövedelem fölött lévő összegek után kell adózni. Jelenleg a sávhatár 1,7 millió forint, az ennél kevesebbet keresők 18 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek, az e feletti jövedelmek után viszont 36 százalékot kell fizetni, a változtatás után az alsó kulcs 19, a felső pedig 38 százalék lesz.

Mindez kedvező a munkavállalóknak, a vállalatoknak azonban nem jelent segítséget - mutatott rá Gerendy Zoltán, aki szerint a bejelentett csomag két évvel ezelőtt még egy érdekes gazdaságélénkítő program lett volna, a cégek jelenlegi problémáira azonban nem ad választ.

Részletek, farok és macska

Bírálta a terveket Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki az InfoRádiónak azt mondta: "a kormány részletekben vágja le a macska farkát, aminek a macska sem örül, és a hatásfok is nagyon gyenge".

A kormányfő válságkezelő bejelentéseivel és azok piaci hatásaival kapcsolatban hangsúlyozta: a vállalkozók azonnali változtatásokat akarnak, nem 2010 utániakat, amikor már adott esetben egy másik kormány lesz hatalmon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×