eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

ENSZ-egyezménnyel ellentétes a kormány terve?

A kormány által tervezett családi pótlék megvonás ellentétes az ENSZ egyik egyezményével - állítja a Szülők Egyesülete a Gyermekekért közhasznú szervezet elnöke. Simonné Toldi Ágnes az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy ráadásul a visszavonandó juttatások miatt a kormány több családnak kényszerülne gáz- és távhőtámogatást utalni. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium osztályvezetője nem tartja valószínűnek, hogy bővülne az igénylők köre.

Mélységesen felháborító a családi pótlék megszüntetésére vonatkozó elképzelés - mondta az InfoRádiónak a Szülők Egyesülete a Gyermekekért közhasznú szervezet elnöke. Simonné Toldi Ágnes kifejtette: a családi pótlék a gyermek tankötelezettségéig jár, utána pedig iskoláztatási támogatás 23 éves korig, amennyiben a gyerek közoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója.

A szervezet elnöke szerint a családi pótlék tervezett megvonása az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményébe ütközik, ugyanis ez kimondja, hogy az egyezményben részes államok tiszteletben tartják és biztosítják a joghatóságuk alá tartozó gyermekek számára a lefektetett jogokat minden megkülönböztetés, így a gyermeknek vagy szüleinek vagy törvényes képviselőjének vagyoni helyzete szerinti különbségtétel nélkül. Ez vonatkozik a családi pótlékra és az iskoláztatási támogatásra is, vagyis hátrányos megkülönböztetés lenne, ha a legmagasabb jövedelműek nem részesülnének ebben a támogatási formában - emelte ki.

Kende Tamás nemzetközi jogász azonban nem ért egyet azzal, ahogyan a szervezet az ENSZ-egyezményt értelmezi, a szövegből ugyanis szerinte az nem következik, hogy jogellenes lenne a családi pótlék rászorultsági alapon való nyújtása.

Családi pótlék és gáztámogatás

Nem méltányos, hogy a családi pótlék is beletartozik a gáz- és távhőtámogatási igénylési összjövedelembe - hangsúlyozta Simonné Toldi Ágnes. Hozzátette: etikátlan, hogy az állam a támogatást összevonja a család összes bevételével, miközben nem tartozik az adóalapba a családi pótlék.

Előfordulhat az is, hogy a visszavonandó juttatások miatt a kormány több családnak kényszerülne gáz- és távhőtámogatást utalni - vélekedett a Szülők Egyesülete a Gyermekekért közhasznú szervezet elnöke.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium lakossági tájékoztatási és tanácsadási osztályvezetője, Veres Gábor nem tartja valószínűnek, hogy a családi pótlék tervezett megvonásával bővülne a gáz- vagy távhőtámogatást igénylők köre.

Gyurcsány világos üzenete

A szociális és munkaügyi miniszter, Szűcs Erika először a közszolgálati televízió vasárnap esti műsorában beszélt arról, hogy társadalmilag elfogadható és elfogadtatható, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot.

A tárcavezető kiemelte: a kormányfőtől elég világos üzenetet kapott, hogy "nem célszerű a legmagasabb jövedelműeket is családi pótlékkal támogatni". Ha akarjuk, akkor ezt meg lehet csinálni: megnézem, hol lehet egy ésszerű határt meghúzni, valahogy körbeírjuk, mi az a kategória, ahol ez már nem jár - fogalmazott.

A Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője, Soltész Miklós kedden arról beszélt, elfogadhatatlannak tartják a családi pótlék bármiféle elvonását.

Lövétei István alkotmányjogász szerint a családi pótlék szabályainak változására idén nem kell számítani. Kifejtette: az 1990-es évek közepén a Bokros-csomaggal összefüggésben kimondta az Alkotmánybírság, hogy az e fajta rendelkezések bevezetésénél megfelelő időt kell adni az érintetteknek a felkészülésre, ami a jogalkotáshoz szükséges idővel együtt azt jelenti, hogy jövő január elseje előtt nem valószínű a családi pótlék szabályainak változása.

Bár időről-időre felmerül a családi pótléknak elvonásának ötlete a legmagasabb jövedelműektől, de ennek számos vitatott részletkérdése van, például nehezen körvonalazható, mit jelent a legfelső réteg - mondta Lövétei István.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×