eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vizi E. Szilveszter: Sikerült megőrizni az Akadémia függetlenségét

Az Akadémia a tudás hídjait igyekezett megteremteni értékrendek, kulturális, társadalmi ellentétek között a nemzeti közösség újraformálása érdekében - mondta expozéjában Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő elnöke, elemezve az Akadémiának a politikai hatalomhoz és közfeladatokhoz való viszonyát az MTA 178. közgyűlésének keddi napján.

"Ma az ország életében sok helyütt az munkál, ami elválaszt a politikában, a gazdaságban, a kultúrában. Többnyire ennek hatásait szenvedjük el. Az Akadémia, mint értékőrző és értékteremtő nemzeti intézmény azt igyekezett megkeresni, felmutatni, ami összeköt. Ez csakis egymás megértésén, tiszteletén, az erkölcs és a hagyomány alapján történhet" - hangoztatta.

Az elmúlt hat évet értékelve az Akadémia leköszönő elnöke kijelentette: az MTA nem volt a hatalom kiszolgálója, de a hatalom ellensége sem, ugyanakkor kritikusan nyilvánult meg a tudományt és az oktatást érintő kérdésekben.

"Elnöki tevékenységemben az az elv vezérelt, hogy az Akadémia nem definiálhatja magát a politikai pártok erőterében, mert nem ott mozog és nem a politika logikája határozza meg működését. Nem tartottunk se távolságot, se közelséget" - fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

"A testület megnyilvánulásaiban kizárólag a szakmai és tudományos értékrend jelenjen meg, valamint az ország hosszú távú érdekei. Csak ez a magatartás biztosíthatja az Akadémia hitelességét és tekintélyét a társadalom előtt" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

A leköszönő elnök szólt arról is, hogy sikerült megőrizni az MTA autonómiáját és függetlenségét, stabil költségvetése van, jelentős nemzetközi tényezővé vált, óriási vagyonra tett szert, s nagy társadalmi rangja is tekintélye van. Mindezt egy nehéz periódusban, amikor az Akadémiát "hihetetlenül erős és szervezett támadások érték", amikor autonómiáját meg akarták szüntetni, intézethálózatát részben, vagy egészben elcsatolni, vagyonát legalább részben privatizálni, működését hitelteleníteni.

"Ilyen körülmények között kellett biztosítani a valódi értékrendben való gondolkodás szabadságát, megpróbálni hidat építeni a társadalomban, párbeszédet kezdeményezni a perbeszéd helyett, politikamentesen és hitelesen működni" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Az MTA új elnökét kedden délután várhatóan két fordulóban és zárt ülésen választják meg. Az elnöki pozícióra Pálinkás József fizikust, a Debreceni Egyetem professzorát, Roska Tamást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai karának alapító dékánját és az Akadémia számítástechnikai intézetének kutatóprofesszorát, valamint Somlyódi Lászlót, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetőjét kérték fel.

A főtitkár-jelöltek szintén a magyar tudományos élet kiemelkedő képviselői: Németh Tamás agrokémikus, az Akadémia Talajtani Intézetének igazgatója, Pálinkás Gábor az MTA Kémiai Kutatóközpontjának vezetője és Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, aki jelenleg Meskó Attila főtitkár helyetteseként dolgozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×