eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Erőszakos gyerekek - a felnőtt társadalom tükörképei

Rendkívül szerteágazóak az iskolai erőszak gyökerei - derült ki azon a háttérbeszélgetésen, amelyet a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban tartottak. A jelenség kutatásával foglalkozók szerint a gyerekekben a felnőtt társadalom saját tükörképét láthatja.

A szakemberek előtt egyáltalán nem ismeretlen az iskolai agresszió, és nem is olyan új jelenség, amellyel mostanában találkoznak először. Sőt, évek óta tartó kutatások tárgya. Ezek eredményeképpen elmondható, hogy a probléma kezelése a kisgyerekkorban kezdődik, mert már akkor hatnak azok a rossz módszerek, példák, amelyek következményeként végül megjelenik az iskolában az erőszak.

A gyors megoldások nem hoznak tartós eredményt, hosszú távon kell gondolkodni - mondja Simonyi Ágnes, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, a minisztérium háttérintézményének vezetője.

"Nagy probléma a gyerek és a család viszonya, a szülői felelősség, a szülői mesterség, nagy probléma a pedagógusképzés, a pedagógus-társadalom helyzete, egy harmadik probléma az erőszak megjelenése a társadalomban, a napi erőszak, amit megélünk. Azért gondoljuk, hogy ez egy sokkal nehezebb probléma, mintsem hogy hirtelen, gyors elhatározásokkal megoldhatóak lennének, mert sokfelé kell keresni az okokat, sokfelé kell tudni kezelni" - fejtette ki a szakember.

Az eltüntetés nem elég

Herczog Mária szociológus az utóbbi időben napvilágra jutott iskolai erőszak-történetekkel kapcsolatban azt emelte ki: Magyarországon el akarják tüntetni a problémás embereket, így az erőszakos gyerekeket is, ezért kitiltják őket az iskolából. Holott mindig oka van a gyermeki agressziónak, de ezt nem nagyon igyekeznek feltárni.

A szociológus elmondta: nappali tagozatos egyetemi diákjaitól azt kérdezte, melyiküket érte már valamilyen, verbális vagy fizikai erőszak, és kiderült, hogy mindannyiukat. Ez pedig arra utal, hogy az erőszak minden társadalmi rétegben általános jelenség.

Bizonyos értelemben a verbális erőszak sokkal súlyosabb, mert egyrészt nehezebben fedhető fel, másrészt nagyon erős hatása van a gyerek önértékelésére. A társadalom egészét átható politikai feszültségek, vagy az utóbbi években rendszeres utcai demonstrációk hatása az iskolákban rendkívül nehezen mérhető, de Herczog Mária biztosra veszi, hogy beszivárog oda.

A változáshoz a családnak, és az oktatásnak is változnia kell: ehhez megvannak a megfelelő törvények, a korszerű nevelési elvek, módszertanok, most arra lenne szükség, hogy ezeket széles körben alkalmazzák is.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×