eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Elhúzódik az amerikai vízummentesség ügye

Márciustól ismét vízummentesen utazhatnak a magyar állampolgárok Kanadába - értesült a Népszabadság. Ugyanakkor úgy tűnik, az Egyesült Államok és a közép-kelet-európai országok között lelassulhatnak a vízummentességről szóló tárgyalások. Az Európai Unió nehezményezi, hogy Washington nem kezeli egységesen a tagországokat. A demokrata elnökjelöltségre törekvő Hillary Clinton kampányüzenetben támogatta, hogy az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szövetségesei méltányos elbánást kapjanak vízumügyben.

A Népszabadság értesülései szerint március elsejétől - hét év után - ismét vízummentesen utazhatnak a magyar állampolgárok Kanadába.

Az Egyesült Államokba utazáskor azonban továbbra is szükség van vízumra. Szakértők és az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint 2009 januárjáig Magyarország is megkaphatja az amerikai vízummentességet.

Az Egyesült Államok demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton hangsúlyozta: támogatja, hogy a közép-kelet- európai országok vízummentességet kapjanak.

Clinton ugyanakkor különbséget tesz a közép- és kelet-európai országok között; szerinte először csak néhány térségbeli államnak kell megadni a vízummentességet, ezek közé tartozik Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország és Észtország. A partnerséget - közölte a politikus - idővel ki kell terjeszteni a második csoportra: Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára is.

Irányelvek


Az Európai Unió irányelveket dolgozna ki az amerikai vízummentességre, amelyben a közösség meghatározná, hogy a beutazási engedéllyel összefüggésben melyek azok a témák, amelyekben egy tagállam önállóan tárgyalhat az Egyesült Államokkal; és melyek azok, amelyekben csak a közösség jogosult egyeztetni.

Az EU bel- és igazságügyi minisztereinek csütörtöki ülése után a szlovén soros elnökség közölte, március 13-ig így lelassulhatnak a vízummentességről szóló kétoldalú tárgyalások, amit egyébként a magyar kormány is folytat Washingtonnal.

Brüsszel régóta küzd azért, hogy Washington egységes egésznek tekintse az Európai Uniót, Frank Tibor Amerika-szakértő, az ELTE tanára szerint viszont természetes, hogy nem tekinti annak.

Ezek a térségek, ahogy egyre keletebbre megyünk, egyre nagyobb veszélyzónák amerikai szempontból, kevésbé kontrollálhatók az ide bejutó emberek. Ez nem azonos értékű terület biztonsági szempontból, mint amit Nyugat-Európa képvisel - mondta az InfoRádiónak Frank Tibor.

Az ELTE tanára Amerika részéről egy józan óvatosságot lát, ami nem a cseh, vagy magyar állampolgár ellen irányul, hanem azon kiskapuk kijátszása ellen, amit túl jól ismert Kelet-Európában.

Frank Tibor hozzátette, a tagállamok is érdekeltek abban, hogy külön tárgyaljanak Washingtonnal, mert így előbb kerülhetnek a vízummentes körbe.

Az ügy azért került a miniszteri tanácsülés napirendjére, mert a csehek vízummentességéről hamarosan megszülethet a kétoldalú megállapodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×