eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány Ferenc ma ír alá

Csütörtökön írja alá a miniszterelnök Moszkvában a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi ágának megépítéséről szóló orosz-magyar kormányközi megállapodást, jóllehet az ellenzék mellett az SZDSZ is várt volna jövő hétig. Még mindig nem tudni, hogy a csatlakozás mennyibe fog kerülni Magyarországnak.

Előzetes parlamenti egyeztetés nélkül jelentette be a kormányfő hétfő délután, hogy a Gazprom elnökével, Oroszország első miniszterelnök-helyettesével megállapodott abban, hogy Magyarország csatlakozik a Déli Áramlat gázvezetékhez.

Dmitrij Medvegyev kész tényként kezelte azt is, hogy még a héten aláírják az erről szóló kormányközi megállapodást. Elmondta: a megállapodást igen rövid időn belül megszülethet, Gyurcsány Ferenc pedig elfogadta a meghívásunkat Moszkvába, hogy személyesen vegyen részt az aláírási ceremónián Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Erre a találkozóra ma kerül sor Moszkvában. A megállapodás része az évi tízmilliárd köbméteres kapacitású gázvezeték, és egy ehhez kapcsolódó egymilliárd köbméteres magyarországi gáztározó megépítése.

Gyurcsány: a feltételek kedvezőek

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: az eredeti orosz javaslatnál lényegesen kedvezőbb feltételekkel csatlakozik Magyarország a projekthez. Mint mondta, a magyarországi szakaszt egy olyan vállalat építi meg és üzemelteti, amelyben 50-50 százalékkal érdekelt az orosz és a magyar fél.

A társaságban Magyarországot egy 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég fogja képviselni. A beruházás várható megtérülési ideje 15 év.

A költségekre vonatkozó kérdésre sem a miniszterelnök, sem a pénzügyminiszter nem válaszolt egyértelműen. Gyurcsány Ferenc hétfőn azt mondta, hogy a teljes beruházás 10-14 milliárd dollár, a magyarországi rész költsége néhány milliárd euró, a szerda reggeli összevont külügyi, európai ügyi és gazdasági bizottsági ülésen Veres János úgy fogalmazott: egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

Moszkvában egyébként óriási sikerként értékelték a megállapodást, ami különösen fontos abból a szempontból, hogy vasárnap lesznek az elnökválasztások Oroszországban, annak pedig a legfőbb esélyese a Gazprom elnöke, Dmitrij Medvegyev.

Bár az Európai Unió a Nabucco gázvezeték megépítését szorgalmazza, az Európai Bizottság ennek ellenére nem rótta meg Magyarországot az ügyletért, és elfogadta a kabinet érvelését, amely szerint több forrásra, és több vezetékre van szükség, így az a legjobb, ha mindkét vezeték megépül.Az ellenzék azonban nem fogadja el az érveket, a projektet övező belpolitikai feszültséget pedig jól jelzi, hogy a Fidesz tiltakozása mellett még az SZDSZ is szerencsésebbnek tartaná, ha nem csütörtökön, hanem jövő héten, a hétfői plenáris ülés után írnák alá az egyezményt.

A kormányszóvivő azonban közölte, Gyurcsány Ferenc csütörtökön ott lesz Moszkvában az ünnepélyes aláírási ceremónián.

Navracsics: nyilvánosságra kellett volna hozni a szerződést

A Fidesz továbbra is kifogásolja, hogy a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz-magyar szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény, ugyanakkor támogatja, hogy ötpárti nyilatkozat legyen az európai Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről.

Navracsics Tibor, a párt parlamenti frakcióvezetője ezt azután mondta, hogy a Pénzügyminisztériumban - a másik négy parlamenti párt frakcióvezetőivel együtt - betekintett a szerződésbe.

Hozzátette: fájlalja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyetlen mondatot sem mondott a megállapodásról a magyar közvéleménynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×