eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Horváth Ágnes: április közepétől büntetünk!

Április 15-től büntetik azokat a kórházakat, amelyek nem készítenek és nem hozzák nyilvánosságra a betegfogadási listákat - közölte az egészségügyi miniszter. A Fidesz szerint a kormány intézkedései továbbra is zűrzavart okoznak az egészségügyben.

Az egészségügyi minisztérium és a Kórházszövetség megegyezett a nyilvános várólisták és a betegfogadási listák kérdésében. Az intézmények a bonyolult adminisztráció egyszerusítését, és idot kértek a felkészüléshez.

A kórházaknak nyilvános várólistát és mostantól betegfogadási listát is kell vezetniük. Utóbbira azok a betegek kerülnek, akik nem igényelnek azonnali beavatkozást, de ellátásuk nem is várólista-köteles. Márciustól 2 százalékos finanszírozás-elvonással büntetik azokat a kórházakat, amelyek nem teszik közzé a listákat és nem jelentenek róluk havonta.

Az intézmények bonyolultnak tartották az előírásokat, ezért a szakminisztérium és a kórházszövetség megegyezett az adattartalom egyszerűsítéséről és arról, hogy megteremtik annak informatikai lehetőségét, hogy az intézmények egy gombnyomással előállíthassák a jelentési listát - mondta el Horváth Ágnes. Április 15-ig nem kell jelenteni a betegfogadási listákról.

A műtétek nyilvános várólistáiról elhangzott: jelenleg 51 kórháznak van, 40 másiknak, amelyiknek kellene, hogy legyen, nincs. A miniszter emlékeztetett: az intézmények erről a kötelezettségükről már 2007 májusában tudtak. A kifogásokat Horváth Ágnes nem tudja elfogadni.

Mint mondta, mivel a kórházak két és féléve az interneten keresztül jelentik az adatokat, nem állja meg a helyét az a kifogás, hogy nincs meg a szükséges informatikai háttér a lista közzétételéhez.

Sem a miniszter, sem a kórházszövetséget képviselő Erős András váci kórházigazgató nem tudja, miért nincs a 40 említett kórháznak nyilvános várólistája.

Horváth Ágnes a várólistákkal összefüggésben elmondta azt is: gondolkodnak azon, hogyan lehet elérni, hogy ne legyen többszörös különbség az egyes intézmények várakozási ideje között, és sehol se lépjék túl az országos átlagot.

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi bizottságának tagja a tájékoztatóra úgy reagált: nem elég, hogy a betegeknek vizit- és napidíjat kell fizetniük, a beavatkozásokra is hónapokat kell várniuk. Az intézmények számos beavatkozást pénz hiányában nem tudnak elvégezni. Ha a kormány nem vonna ki 200 milliárd forintot az ágazatból, az ellátás színvonala és biztonsága nem szenvedne csorbát - írja közleményében a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×