Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan előzhető meg a válás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Február 7-én kezdődik a Házasság Hete. A Nagy-Britanniából indult, nemzetközivé vált hagyomány már Magyarországon is gyökeret eresztett. Hazánkban az utóbbi néhány évben nem csökkent tovább lényegesen a házasságkötések száma, miközben minden második frigy válással végződik. De vajon hogyan csökkenthető ez a szám?

Molnár Tamás pszichológus szerint két embernek addig érdemes együtt maradnia, amíg a köztük lévő konfliktusokat meg tudják beszélni.

Ha erre a viták által sem képesek, akkor nincs értelme a kapcsolatnak - véli a párkapcsolati és házassági tanácsadással foglalkozó szakember.

Szerinte a gyermekeknek sem jó, ha a szülők rájuk hivatkozva maradnak együtt, miközben a családi életük vitákkal terhelt.

Mint mondta, ha egy pár azzal keresi fel őt, hogy nem képesek együtt élni vagy nem képesek közösen megoldani a problémáikat, sosem ad nekik tanácsot arra vonatkozóan, hogy érdemes-e elválniuk.

Segít nekik viszont abban, hogy megértsék: mi történt velük, mi az igazi problémájuk. A beszélgetések és a lehetőségek számbavétele során az is kiderül: meg tudják-e oldani ezeket.

A terápia résztvevőinek meg kell fogalmazniuk például azt, hogy mit gyűlölnek a másik emberben.

Hangsúlyozta: ha probléma van a családban, azt érdemes a gyermekeknek is megmagyarázni, persze az ő szintjükön.

Molnár Tamás úgy véli: az állami egészségügyben ki kellene építeni a párterápiás hálózatot, mert sok házasság minőségét lehetne javítani és csökkenne a válások száma.

Sok pár azért nem jut el egy tanácsadóhoz, mert nem tudja, hol találhat ilyet vagy egyszerűen nincs rá pénze.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa