Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Büntet a rendőr, ha nincs csekk vagy igazolás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megbünteti a rendőr azokat az autósokat, akik közúti ellenőrzéskor nem tudják bemutatni a kötelező felelősségbiztosítás befizetését igazoló csekket vagy igazolást - közölte az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Jámbor István hangsúlyozta: a rendőrség nem mérlegeli, hogy az autósnál önhibájából, vagy a biztosítója hibájából nincs ilyen igazolás.

A rendőrségen azután tartottak tájékoztatót az ügyben, hogy az év végi biztosítóváltásokkal összefüggő adminisztráció miatt sokan egész januárban nem kapták meg a kötelező felelősségbiztosítás első részletének befizetéséhez szükséges csekket.

A múlt héten a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége közleményében felhívta a gépjármű-tulajdonosok és -üzembentartók figyelmét, hogy a kormányrendelet értelmében a díjat az adott időszak első napján - ez esetben január elsején - kell megfizetni, és a biztosító is csak 30 napig, vagyis csütörtökig vállalhatott helytállást a díjfizetés elmaradása esetén.

Közben több biztosító jelezte, hogy amennyiben csekket nem tudott küldeni ügyfeleinek, igazolást ad ki a biztosítási jogviszonyról.

Év végén körülbelül 700 ezren váltottak biztosítót; a szakemberek azt szorgalmazzák, hogy a biztosítás évfordulója ne január elseje, hanem a szerződéskötés időpontja legyen.